Издвајамо Русија Србија

ПОСЕТА КАКВА СЕ НЕ ПАМТИ: Са Путином у Београд долазе Лавров, Рогозин и бројни министри

У бројној делегацији која ће пратити руског председника Владимира Путина током радне посете Београду у четвртак биће и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, као и шеф „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин

Са Путином стижу и министри трговине и рада Денис Мантуров и Максим Топилин, министар за дигитални развој, везе и масовне комуникације Русије Константин Носков, као и генерални директор „Росатома“ Алексеј Лихачов, објавио је „Спутњик“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У делегацији ће бити и шеф Фонда „Сколково“, бивши потпредседник владе Аркадиј Дворкович, генерални директор „Руских железница“ Олег Белозјоров, као и али и ректори три велика универзитета с којима ће бити потписани споразуми – Московског државног института за међународне односе (МГИМО), руског државног универзитета за нафту и гас и Санктпетербуршког рударског универзитета.

Током радне посете Путина Србији биће потписан читав низ важних споразума и меморандума о разумевању, као и план консултација Министарстава спољних послова две земље за 2019/2020. годину, који ће парафирати министри Сергеј Лавров и Ивица Дачић.

Међу важнијим споразумима је и онај који се односи на коришћење атомске енергије у мирнодопске сврхе, а своје потписе ће ставити генерални директор „Росатома“ Алексеј Лихачов и министар задужен за иновације у Влади Србије Ненад Поповић.

Планирано је и да Поповић потпише меморандум о разумевању о руско-српској сарадњи у области развоја дигиталних технологија, као и меморандум о руско-српској сарадњи у области развоја иновација у сектору електричне енергије.

Биће потписан и меморандум о разумевању о руско-српској сарадњи у области истраживања и коришћења космичког простора у мирнодопске сврхе, а парафираће га генерални директор „Росксмоса“ Дмитриј Рогозин и министар Ненад Поповић.

Истовремено биће потписан и споразум о сарадњи у реновирању с повећањем капацитета хидроелектране „Ђердап 2“, између компанија „Силовије машини“ и „Електропривреде Србије“, као и меморандум о руско-српској сарадњи у сектору електричне енергије, наводи Спутњик.

Министар индустрије и трговине Русије Денис Мантуров и министар економије Србије Горан Кнежевић потписаће меморандум о међусобном разумевању између два министарства у вези са локализацијом индустријских производа на територији Србије уз учешће руских компанија.

У области инфраструктуре генерални директор „Руских железница“ Олег Белозјоров и заменица председника владе и министарка за инфраструктуру Србије Зорана Михајловић потписаће меморандум између отвореног акционарског друштва „Руске железнице“ и Републике Србије о заједничкој реализацији пројеката текућег сервисирања објеката железничке инфраструктуре на територији Републике Србије.

Министри рада двеју земаља Максим Топилин и Зоран Ђорђевић потписаће административни споразум о социјалном осигурању, протокол о размени ратификационих повеља о ступању на снагу Споразума између Русије и Србије о социјалном осигурању, као и меморандум о међусобном разумевању о сарадњи у области социјалне заштите.

Важни споразуми биће потписани и са компанијом НИС, између осталог, меморандум о стратешкој сарадњи између Московског државног института за међународне односе МИП-а Русије, меморандум о стратешкој сарадњи змеђу Руског државног универзитета за нафту и гас и НИС, као и сличан меморандум са санктпетербуршким рударским универзитетом.

 

 

Извор: Тањуг