Издвајамо Србија

ПОСЛЕ ПУТИНОВЕ ПОСЕТЕ У СРБИЈУ СТИГЛА СРАМНА ПОНУДА: Запад хоће да уцењује Републиком Српском!

Срамна порука из кухиње шефа НАТО Јенса Столтенберга: Алијанса ће дозволити спајање Србије и Републике Српске ако Београд у кратком року приступи Алијанси.

Уцена Запада стигла је у Београд само неколико дана после посете руског председника Владимира Путина, где га је дочекало више од 125.000 људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саговорници наводе да је очигледно да НАТО обећањем о уједињењу заправо жели да намами Београд у клопку и сасече пријатељство и раскине све везе са Москвом.

– Американци, који су практично најгласнији у Алијанси, покушавају на све начине да ставе тачку на даље продубљивање односа Београда и Москве и поставе тачку на балканско питање – откривају извори.

Према речима саговорника из дипломатских кругова, притисак на Србију да се прикључи НАТО као што су то учиниле и чине околне земље никад није био јачи. Истовремено упозоравају да није случајно што НАТО увелико распоређује оружје на границама Русије.

– Број војника земаља НАТО и број маневара који се одржавају на границама Русије је у сталном порасту. То све треба да нас забрине – упозоравају саговорници.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић каже да ће притисци и ултиматуми бити све интензивнији.

– Србију, Милорада Додика и РС, поред ове очекује још сличних понуда углавном полупристојних и врло непристојних. Одрећи се Русије и предати Косово Шиптарима, те потврдити неприкосновени значај НАТО земаља у обликовању и прекрајању Балкана, биће у основи свих понуда. Запад губи моћ на Балкану јер му је Балкан само битан у контексту руског утицаја и никако другачије – објашњава Галијашевић.

Вишегодишња настојања НАТО да убеди Србе да им се прикључе нису уродила плодом и зато су, каже аналитичар Драгомир Анђелковић, променили стратегију.

– Нови приступ им се своди на то да нам поручују да је у реду да будемо неутрални, али да бисмо стварно били неутрални, треба да се удаљимо од Русије. То је заправо велика превара јер кад бисмо се ми удаљили од Русије, онда бисмо изгубили подршку за одбрану РС и Косова. НАТО би могао лако да нас осакати, а онда тако осакаћене и да нас увуче у своје редове – закључује Анђелковић.

Бивши шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић каже да НАТО хоће да нас стави у свој џеп.

– Мисле да им то припада још из доба Хладног рата. А онда су растурили Југославију, па су се подсмевали међународном праву агресијом 1999. на нас и онда сад мисле да је то довољно да они имају тапију над целим Балканом. Али у међувремену се променио однос снага, тако да више озбиљних центара моћи сада оспорава претендујуће господство Америке. Ми никада нисмо припадали ниједном војном савезу, док сви око нас јесу, и то треба да уваже – објашњава Јовановић и додаје да је неутралност део нашег идентитета.

 

 

Извор: srbijadanas.com/Српски телеграф