Издвајамо Србија

ПОСТАЈЕМО МОЋНА ВОЈНА СИЛА: Војска Србије добила први хеликоптер који може да користи ротационе митраљезе (ВИДЕО)

Ербасови вишенаменски хеликоптери H145M који ће ове године стићи у јединице Војске Србије, као и полицијске снаге, ће моћи да користе и ротационе митраљезе GAU-2B/A познатије као “Minigun”.

Верзија хеликоптера са оваквим наоружањем је идеална за борбу против терористичких група, и генерално сукобима ниског интензитета. За сада се тачно не зна да ли ће наша држава у пакету опреме за овај хеликоптер, уврстити и ова средства. Министар одбране Александа Вулин је недавно изјавио да ће то углавном бити убојна средства из домаћег развоја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немци су одређен број својих војно-полицијских хеликоптера овог типа опремили са ротационим митраљезима. Углавном ће га користити специјалне војне и полицијске јединице.

Ради се о шестоцевном митраљезу у калибру 7,62мм направљеном по легендарном “Gatling” механизму. Захваљујући овом механизму који се састоји од шест митраљеских цеви које покреће електромотор, добијају се импресивне вредности када је у питању сирова ватрена моћ овог оружја. Његов темпо гађања се креће у распону од 2000-6000 метака у минути. Ефективни домет митраљеза износи око 1000 метара, а пуни се повезаним реденицама капацитетима од 2000 и више метака. Поједине муницијске кутије могу да садрже и реденике са 4000+ метака које овај митраљез може да испали за мање од једног минута.Цео митраљез покреће електромотор који генерише снагу 24-28 волти.

Овакав тип хеликоптера је углавном намењен за потребе специјалних јединица војске и полиције. Састави попут САЈ (Специјалне антитерористичке јединице) МУП-а РС или батаљона Кобре Војске Србије, имају потребу за хеликоптером који је опремљен овим типом митраљеза.

Он би био идеално борбено средство за непосредну ватрену подршку командосима на земљи, током извођења противтерористичких операција.

Србија је од немачког произвођача наручила девет хеликоптера H145M. Претпоставка је да ће пет хеликоптера бити распоређено у јединице Војске Србије, док ће четири јединице добити МУП РС. Реализација комплетног уговора се очекује до краја ове године.

 

Извор: bog-rata.com