Свет

ПОТРЕС У ВАШИНГТОНУ: Конгрес ЗАБРАНИО Трампу да изађе из НАТО-а

Фото: Јутјуб

Сличан закон се разматра и у сенату САД

Представнички дом америчког Kонгреса усвојио је закон о подршци НАТО-у који омета председника Доналда Трампа да изађе из Алијансе, ако се он одлучи на тај корак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За закон су гласала 357 конгресмена, док су против била 22.

Kонгрес не може формално да забрани Трампу да изађе из блока, али може да блокира финансирање тог циља. Ову тактику су у своје време користили у Kонгресу како би омели Барака Обаму да затвори затвор у Гуантанаму.

Закон Представничког дома позива чланице НАТО-а да троше обец́аних 2 одсто БДП-а за одбрану, о чему стално говори и Трамп. Закон одобрава даље финансирање такозване Европске иницијативе обуздавања која је усмерена против Русије.

Сличан закон се разматра и у сенату САД. Kако би постао закон, он мора бити усвојен у оба дома Kонгреса и мора га потписати председник. Трамп може ставити вето на закон који Kонгрес може избец́и, ако сакупи довољан број гласова.

Трамп често критикује НАТО и говори да је блок застарео, али и тражи од савезника да плате „поштени део“ војних расхода Алијансе, од којих три четвртине отпадају на САД. Међутим, Трамп није јавно никад рекао да жели да изађе из овог војног блока.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com