Издвајамо Свет

ПОТВРДА ИЗ МОСКВЕ: Руски специјалци изненадили САД и ушли у Венецуелу, Мадуро под заштитом

Фото: Јутјуб

Москоу тајмс и Ројтерс пишу да је Русија послала своје војне плаћенике у Венецуелу да чувају Николаса Мадура. Кремљ негира: У страху су велике очи.

Москоу тајмс и Ројтерс пишу, позивајући се надва анонимна извора блиска тим плаћеницима, да су приватни војници -уговорци, који изводе тајне мисије за Русију од Украјине до Сирије, одлетели у Венецуелу прошле седмице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трећи извор рекао је за Ројтерс да се контингент руских плаћеника већ налази у земљи, али није могао да открије када су дошли ни која је тачно њихова улога.

Кремљ, који је подржао Мадура, за разлику од САД које су стале иза самопрокламованог председника Хуана Гваиде, је у међувремену све демантовао. Портпарол Кремља Димитриј Песков најпре је рекао да нема такве информације, а потом, дан касније, на питање руског ТВ-новинара да ли истина да “400 руских бораца штити Мадура”, одговорио: “Наравно да не.”

“У страху су велике очи”, додао је Песков. Ипак, с обзиром на раније демантовање Кремља о руским плаћеницима у Украјини и Сирији, руски деманти могло би се узети с дозом скепсе.

Даље се наводи да су ти плаћеници који су наводно отишли у Венецуелу повезани са злогласном руском групом “Вагнер”, о чијим су активностима у Украјини и Сирији, а према последњим извештајима и у Африци, писали бројни медији. Ројтерс је тако, пишући о овој теми, својевремено интервјуисао на десетине плаћеника.

Ројтерс преноси и изјаву Јевгенија Шабајева, вође локалног огранка паравојне групе Козака повезане с руским плаћеницима, да је чуо да је око 400 плаћеника отишло у Венецуелу почетком прошле седмице, дан или два пре него што су почели нови протести опозиције у склопу којих се Гваидо прогласио председником.

Њихов циљ је, наводно, да заштите за сада актуелног председника венецуеле Николаса Мадура од могућих симпатизера опозиције у редовима венецуеланских сигурносних служби или војске. “Наредба је дошла у понедељак да се формира група у Венецуели. Они су тамо да би заштитили оне на највишим стубовима владе”, рекао је Шабаев.

Други извори су пак помињали мање бројке плаћеника, али тврде и да су ти руски плаженици у каракс отишли и пре председничких избора 2018, које су венецуелска опозиција и добар део међународне заједнице прогласили намештеним и нелегитимним.

Према јавно доступним информацијама, више руских државних авиона, путничких “Иљушина”, али и теретних “Антонова”, слетело је у Венецуелу или суседне земље последњих седмица. Тако је “Иљушин-96”, у власништву Кремља, слетео у Хавану прошле среду, а његова рута била је посебно занимљива: полетео је из Москве, затим слетео у Сенегал па продужио у Парагвај, да би на крају слетео у Хавану.

 

Извор: Индеx.хр