Издвајамо Свет

ПРИШТИНИ СТИГЛО НОВО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ВАШИНГТОНА: Хитно укините таксе, БИЋЕ ПОСЛЕДИЦА!

Весељи је данас изјавио да Вашингтон није тражио од Приштине да укине таксе

Сједињене Америчке Државе поново су данас позвале Приштину да укине таксе на робу из Србије и БиХ, како би се отворио пут постизању свеобухватном споразуму са Београдом, уз упозорење да ће у супротном, односно ако и даље буду радили против интереса САД, бити последица по билатералне односе са Америком.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– САД у потпуности подржавају дијалог који се под покровитељством ЕУ води између Београда и Приштине и свеобухватан споразум на корист обе стране је стратешки интерес Сједињених Држава – поручују из Амбасаде САД у Приштини.

То је и прво званично обраћање америчких званичника после састанка амабасадора Филипа Коснета са Рамушом Харадинајем и Кадријем Весељијем. У саопштењу амбасаде се наводи да су неки коментатори и политичари сугерисали да ће такозвано Косово, због свог статуса као „независне, суверене земље“, и блиског савезника САД, бити заштићено од свих последица сопствених одлука на међународној сцени.

Весељи је данас изјавио да Вашингтон није тражио од Приштине да укине таксе.

– Скрећемо пажњу да не треба узети за претпоставку да (тзв.) Косово или било који други пријатељ САД може да предузме акције које би биле против наших стратешких интереса, а да се при томе не суочи са последицама по наше билатералне односе – наводи се у саопштењу.

У саопштењу се такође позива на недавно писмо америчког председника Доналда Трампа косовском председнику Хашиму Тачију у којем је он апеловао на Тачија и косовске лидере да искористе јединствен тренутак, да говоре јединственим гласом током преговора и да се уздрже од било каквих акција које би отежале постизање споразума. Такозвано Косово и други регионални акетери позивају се да покажу посвећеност нормализацији односа, регионалном миру и стабилности и напретку ка ЕУ интеграцијама.

– Понављамо да је наш став да је неопходна хитна суспензија такси на робу из Србије и Босне како би се повратио замах у процесу дијалога. Очекујемо да остали актери предузму и сами конструктивне кораке. Охрабрујемо све политичке стране да конструктивно допринесу том процесу. Акције које поткопавају дијалог, сметње са стране, и одбијање да се укину таксе су против америчких интереса – истиче се у саопштењу.

 

 

Извор: Тањуг