Издвајамо Русија Србија

ПУТИН ОБНАВЉА НУКЛЕАРНИ ПОТЕНЦИЈАЛ СРБИЈЕ! Сутра почиње нова ера, у Београду се потписује ПОСЕБАН СПОРАЗУМ

Фото: Јутјуб

Нова ера у области нуклеарне енергије у Србији почиње сутра потписивањем споразума с Русијом, односно руском државном корпорацијом „Росатом“, изјавио је вечерас генерални директор те корпорације Алексеј Лихачов

Током посете Србији руског председника Владимира Путина сутра ће бити потписан Споразум две владе о сарадњи у области употребе нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе и Заједничка изјава о стратешком партнерству Србије и Русије у изградњи Центра за нуклеурну науку, технологије и иновације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сутра почиње нова ера – ресетујемо област нуклеарне енергије у Србији, развијамо дигиталне технологије и идемо напред, почиње ренесанса нуклеарних потенцијала који су некада постојали – рекао је Лихачов на заједничкој конференцији за медије у Београду с министром за иновације и технолошки развој Србије Ненадом Поповићем.

Поповић је оценио да ће ти споразуми Србију вратити на место које јој припада на пољу примене нуклеарне енергије, али и обновити традиционално добре односе са Русијом у тој области.

– Споразуми садрже иновациони и дигиталну компоненту као и нуклеарну енергетику. Ради се о употреби нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, о потенцијалу који има у медицини – лечењу карцинома, пољопривреди и чистој води – рекао је Поповић.

Фото: Јутјуб

Документи ће допринети отварању радних места, развоју нових технологија и знања, иновација и дигитализације, казао је српски министар додао да њихова реализација отвара ново поглавље у економским односима Русије и Србије.

„Росатом“ се, како је додао, осим атомском и нуклераном енергијом бави и ветро и електроенергетиком.

– Повећање ефикасности економије, развој пољопривреде, медицине, образовања, као и подизање квалитета живота и животног стандарда тешко је замислити без примене мирног атома – казао је Поповић и додао да ће корист од сарадње имати научно-истраживачке организације, факултети и институти.

Према његовим речима, изградња првог научно-технолошког иновационог центра почеће крајем или почетком године.

Министар је навео да Србија три деценије није имала квалитетну сарадњу с „Росатомом“ и подсетио да је Србија још у првој половини 20. века била један од лидера у Европи у развоју нуклеарне физике и хемије, а да је академик Павле Савић био номинован за Нобелову награду.

Лихачов је позвао српске научнике да се укључе у „авангрдни пројекат“ брзих реактора који обједињује руске и европске научнике.

Према његовим речима, подизање потенцијала у тој области представља рад и у области медицине, пољопривреде, познавања материјала, стварање нових композита и вештачких материјала.

– Радимо у областима где су људи из Србије оставили значајне резултате, развијамо композитне материјале, знамо да је Србија земља усмерена на чисте еколошке технологије и спремни смо да са вама развијамо сва наша достигнућа – рекао је директор те авангардне компаније која ствара нове композите.

На конференцији је најављено и да ће српски студенти од септембра кренути да уче на руским најпрестижнијим факултетима у области нуклеарне енеригије.

 

 

Извор: Тањуг