Русија Свет Србија

ПУТИН У БЕОГРАД ШАЉЕ РАКЕТЕ! Американци тврде да Русија од Србије прави ‘тврђаву на Балкану’

Обавештајци САД имају ‘поуздана сазнања’ како је у тајности договорено да Србија у првој половини 2019. године од Русије добије моћан ракетни ПВО систем

Србија ће у првој половини 2019. године од Руске Федерације и председника Владимира Владимировича Путина добити моћан ракетни ПВО систем какав нема ниједна друга држава на Западном Балкану! Русија тако планира да ‘зацементира’ своју позицију у овом делу Европе и да од Србије направи тврђаву која ће заувек остати ван домашаја НАТО пакта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све ово тврде амерички обавештајци стационирани у Београду, који су своја ‘поуздана сазнања’ непосредно уочи новогодишњих празника доставили званичницима у Вашингтону.

‘Опасан руски утицај’

Наши одлично обавештени дипломатски извори кажу да су Американци сасвим убеђени да ће Путин током посете Србији 17. јануара са председником Вучићем договорити последње детаље ‘ракетног аранжмана’. Обавештајци САД верују да ће Русија испоручити Србији систем ‘панцир’, а тврде и да се и даље преговара о набавци система ‘бук’ и С-300!?!

– У неколико депеша које су из америчке амбасаде послате у Вашингтон наводе се ‘поуздана сазнања’ да Србија у првој половини ове године добија моћан руски ракетни систем. Обавештајци су упозорили Вашингтон да би у случају да добије ‘панцир’ или ‘бук’ или С-300, Србија имала противваздушну одбрану која би изашла на крај и са најмодернијим оружјем НАТО. Зато предлажу да Вашингтон изврши притисак на Београд како би одустао од дила са Москвом – преноси Информеров извор, високопозиционирани војни дипломата.

И док нико у врху државе није јуче желео да коментарише наша сазнања, војни коментатор Мирослав Лазански оцењује да су ове информације заправо ‘одлична вест’ за Србију.

– Уколико је то тачно, то би било фантастично за Србију! Тиме бисмо, заједно са нашим постојећим ПВО системима, потпуно заокружили противваздушну одбрану. Такво наоружање нема ниједна држава у овом делу Европе. Ако се нешто од овога заиста оствари, српска војска би у том сегменту била несумњиво комплетна и неприкосновена у региону, али и шире. И то би била најконкретнија могућа гаранција дугорочног мира – подвлачи Лазански.

Милисав Паић, председник Српског спољнополитичког круга, сматра да нам је добар ПВО систем преко потребан.

– С обзиром на то да земље чланице НАТО из нашег окружења модернизују ваздухопловне снаге разумљиво је да у разговорима са Путином једна од важних тема буде и набавка ракетних ПВО система. Они треба да буду у служби одвраћања у случају заоштравања ситуације у региону. Србија би набавком било којих од ових ракета несумњиво квалитативно побољшала одбрамбене способности – наглашава Паић.

Јачање одбране

Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедности у Бањалуци, каже да Србија свакако треба да јача своју одбрану.

– Било би веома добро да се уз постојеће оружје које је добила уз више него повољне услове од Русије нађе и неки од ових ракетних система. Ипак, мислим да ће централне теме сусрета у Београду пре бити Kосово и РС, јер је на састанак са Путином позван и Додик. Оружје тренутно није приоритет… – сматра Ћеранић.

 

Извор: Informer.rs