Издвајамо Свет

ПУТИН ЗАЛЕДИО САД! БРАНИЋЕМО СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ У ВЕНЕЦУЕЛИ СВИМ СРЕДСТВИМА – Свет у никад већој опасности!

Фото: Pixabay илустрација

Русија ће бранити своје интересе и имовину у Венецуели у оквиру међународног права користећи све механизме који су нам на располагању, за руске медије је изјавио Дмитриј Песков, портпарол руског председника Владимира Путина

Русија је претходних година одржавала блиске везе са председником Венецуеле Николасом Мадуром и том периоду одобрила је кредите Венецуели. Један кредит је дала нафтна компанија Роснефт која је позајмила новац венецуеланској фирми ПДВСА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Роснефт је дао 6 милијарди долара кредита ПДВСА, који се до краја ове године мора у потпуности вратити кроз испоруке сирове нафте. Према подацима „С&П Глобал Платс“, новембра 2018. године, Венецуела има 3,1 милијарду долара преосталог кредита за отплату „Роснефту“. Руска компанија има пет заједничких пројеката са ПДВСА у Венецуели.

РТ подсећа да су САД у понедељак увеле још један круг санкција против ПДВСА, како би „помогли да се спречи преусмеравање имовине Венецуеле од стране Мадура и очувања тих средстава за становнике Венецуеле“.

– Кремљ санкције против ПДВСА сматра „илегалним“, знаком „нелојалне конкуренције“ и покушајем да се уплиће у унутрашње послове Венецуеле – рекао је Песков.

– Русија процењује потенцијалне последице санкција – додао је Песков.

Аналитичари процењују, без обзира на исход политичке борбе у Венецуели, Роснефт неће бити одсечен од венецуеланских нафтних средстава, јер је нафта готово једини приход која земља може добити.

Аналитичар у једној западној банци процењује да је имовина Роснефта у Венецуели око 2,5 милијарде долара, плус још 2,5 милијарди долара, које требају да приходују за испоруку сирове нафте од кредита за ПДВСА.

Подсећамо, САД су прошле недеље подржале Хуана Гуаида, председника Народне скупштине, као легитимног председника Венецуеле. Гуаидо се прогласио привременим председником.

– Пут ка скидању санкција за ПДВСА, је брзо преношење контроле на привременог председника или наредну, демократски изабрану владу – рекао је министар финансија Стивен Т. Мнучи

 

 

Извор: Б92