Србија

РЕШИТЕ ПИТАЊЕ КОСОВА ШТО ПРЕ ИЛИ НЕЋЕТЕ УЋИ У ЕУ! Амбасадор Немачке послао јасну поруку Србији

Све је објаснио…

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб изјавио је да не постоје рокови да Београд и Приштина постигну споразум о нормализацији односа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Надамо се да ће се дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине обновити што пре и да ће доћи до напретка“, казао је Шиб за данашње Вечерње новости коментаришући незваничне информације да је шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини затражила да се дијалог оконча до почетка јуна.

На питање хоће ли Берлин извршити снажнији притисак на Приштину да повуче таксе од сто одсто на српску робу, Шиб је казао да су у контакту и да су више пута изнели јасан став, укључујући и њиховог министра спољних послова који се успротивио овој мери и позвао приштинске власти да повуку одлуку.

Шиб је казао да је став Берлина да Београд и Приштина воде дијалог у којем посредује ЕУ, те да такав формат треба и да остане.

Наводећи да је тачно да се питање Kосова мора решити пре уласка Србије у ЕУ и да је то један од најважнијих услова које треба испунити за чланство, Шиб је истакао да би Београд и Приштина требало да дођу до договора о нормализацији и да је на њима како ће тај споразум изгледати.

„Не тражимо да не сарађујете са Русијом како бисте постали чланица ЕУ“, казао је амбасадор упитан да ли Немачкој сметају блиски односи са Русијом и хоће ли Србија бити под све јачим притиском да те везе „олабави“.

Шиб је казао да и Немачка и ЕУ сарађују са Русијом.

„Очигледно је да Русија тренутно није ‘лак’ партнер, али наравно да су дијалог и сарадња важни“, додао је немачки амбасадор.

 

Извор: Espreso.rs