Свет

Руси су унапредили свој БОРБЕНИ АВИОН и његов ГЛАВНИ ЦИЉ је да УНИШТИ НАЈБОЉЕ АМЕРИЧКЕ ЛЕТЕЛИЦЕ

Фото: Јутјуб

Руски медији су пренели у петак да је војска значајно унапредила свој борбени авион „Су-57“, док амерички пишу да је сада главни циљ овог авиона да уништи америчке ловце.

Kако преноси Тасс, овај авион је сада „више стелт“ јер му је додат посебан слој на кокпит, а сличне преправке су урађене и на „Ту-160 „нуклеарном бомбардеру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска државна корпорација „Ростец“ која производи ове авионе, рекла је руским медијима да нови премаз „удвостручава апсорпцију радарских таласа“ и чини да авиони буду за 30 одсто мање видљиви на радарима.

Наведено је да су руски „Су-30“, „Су-34“, „Су-35“ и „МиГ-29K“ већ имају ту надоградњу.

Међутим, ниједан од тих авиона, укључујући и Су-57, који Русија експлицитно наводи као стелт борбени авион, амерички стручњаци за сада не сматрају правим стелт авионима.

Док руски борци „сухоји“ имају завидну способност маневрисања и озбиљне борбене способности, само су САД и Kина произвеле истинске стелт авионе.

Научник који је радио на америчким стелт авионима је прегледао слике Су-57 и закључио је у интервјуу за „Бусинесс Инсидер“ да је Русија није заправо ни покушала да авион учини невидљивим за радар.

Материјали који апсорбују радарске таласе су коришћени за прикривање борбених авиона од Другог светског рата и имају неку корисност, али ће мало учинити да се сакрију руски авиони који морају да носе оружје споља.

Други стручњаци су за „Бусинесс Инсидер“ рекли да је највећа мисија Су-57 да лови и уништава америчке летелице попут Ф-22 или Ф-35.

Они кажу да овај авион није дизајниран тако да буде стелт, већ да он има бројне радаре, међу којима и инфрацрвене, којима треба да лови непријатељске летелице.

Бочни радари на Су-57 допуштају му тактику названу „зрачење“ која може да превари радаре на америчким авионима.

„Зрачење“ подразумева летење вертикално у односу на радаре непријатељских авиона, па тако они тај авион не виде као мету.

Било који борац може да „зрачи“ летећи бочно, али Су-57, са бочно постављеним радарима, заправо може да усмерава ракете и убија из тог правца.

ТАСС, руска државна медијска кућа, описала је Су-57 као „борбени авион са више улога, који је дизајниран да уништи све врсте ваздушних циљева на дугим и кратким дометима и погоди непријатељске земаљске и морнаричке циљеве, док превазилази способности њихове ваздушне одбране“.

 

Извор: Srbija Danas/Blic.rs