Издвајамо Свет

РУСКИ СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Систем нуклеарне одмазде “Мртва рука” не ради – Русија мора ПРЕВЕНТИВНО ДА НАПАДНЕ САД И ЕУ

Фото: Pixabay илустрација

Уколико САД почне да размешта своје ракете по Европи, нама не преостаје ништа друго, него да одустанемо од дефанзивне концепције узвратног удара и пређемо на концепцију превентивног-офанзивног удара, упозоравају руски стручњаци.

Треба размотрити производњу термонуклеарних бомби супериорне снаге (100+ мегатона) као и наставак с даљњим усвајањем нових ракетних технологија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заменик председника Руске академије ракетних и топничких наука (РАРАН), доктор техничких наука, Константих Сивков, истакао је да је комплекс аутоматског управљања масовним узвратним ракетно-нуклеарним ударом ,,Периметр” (који се такође назива и ,,Мртва рука”) неспособан да одговори на задатке који се од њега захтевају.

,,У стању је спровести у дело наредбу само када су у питању копнени ракетни системи и летећи ракетоносачи који се налазе у систему стратешког ваздухопловства. Међутим, када су у питању подморнице стратешке намене, које се налазе под водом, ту ,,Периметр” не може да изврши наредбу која би довела до плотунског лансирања балистичких ракета. Осим тога, ракете које се налазе под ефективном контролом ,,Периметра” као што су нпр. пројектили у подземним силосима, могу бити уништене у првом таласу хипотетичког нуклеарног удара на Русију. Ово би уништило добар део капацитета који су употрјебљиви када је у питању овај систем, што доводи до закључка да овај систем није поуздан када је у питању максимална искористљивост оружја које би суделовало у одмазди”, – истакао је Сивков, а преноси руски интернет портал ,,Ридус”.

У вези са овим закључком господина Сивкова, неопходна је свеобухватна модернизација овог система командовања, у циљу ефективног проширења линија комуникације према свим деловима система у компактном ракетно-нуклеарном борбеном поретку.

,,Уколико америчка елита процени да би избегла тотално уништење у евентуалном руском контраудару, они врло лако могу кренути у авантуру и први напасти. То би им осигурало тоталну светску доминацију, без обзира на симболичан број људи који би тај сукоб преживели”, – напомиње Сивков.

Недавно је о проблемима система ,,Периметр” говорио и бивши начелник Главног штаба Ракетне војске стратешке намене (1994-1996) генерал-пуковник Виктор Јесин. Он је изразио оправдан страх да ,,Периметр” може изгубити своју ефективност после изласка САД-а из Споразума о уништењу ракета средњег и кратког домета.

Циљ изласка САД-а из Споразума о уништењу ракета средњег и кратког домета је да се на територији Европе разместе балистичке ракете средњег домета.

,,У првом удару, Американци помоћу ових ракета могу уништити већину наших ракетних инсталација у европском делу Русије, а да остатак пресретну помоћу противракетних система који су усмерени на узлазне путање наших балистичких ракета”,- упозорава руски генерал.

Генерал Јесин је истакао да у основи не треба само модернизовати овај систем него и што је још важније, променити статешку доктрину употребе нуклеарних снага: ,,Да будем искрен, ми у овом тренутку немамо ефикасан одговор на појаву америчких ракета средњег домета које би биле размештене у Европи.

Уколико САД почне да размешта своје ракете по Европи, нама не преостаје ништа друго, него да одустанемо од дефанзивне концепције узвратног удара и преласка на концепцију превентивног-офанзивног удара”, – одлучан је Јесин.

Како је саопштио интернет портал ,,Ридус”, међу војним стручњацима из ове области се свакодневно разрађују сценарији евентуалног масовног нуклеарног рата између војски САД-а и Русије.

Например, др Сивков сматра, да ће отвореној размени нуклеарних удара претходити дужа конфронтација конвенционалним средствима. Он предлаже да се на америчке акције одговори на што агресивнији начин, развојем термонуклеарних бомби супериорне снаге (100+ мегатона) као и пуним замахом у даљем освајању ракетне технологије.

 

 

Извор: hr.rbth.com