Издвајамо Свет

САД У СТРАХУ: Руска ракета “Нудол” смртоноснија и од нуклеарног оружја

Северно-амерички телевизијски канал ЦНБЦ написао је, цитирајући два извора упозната са извештајима Америчке тајне обавештајне службе, да је Русија успешно спровела тестирање новог антисателитског система, у децембру прошле године.

Према недавном извештају Пентагона о америчкој политици противракетне одбране, Русија ће развијати различите антисателитске енергетске и земаљске технологије и наставиће са лансирањем сателита који ће учествовати у сложеним орбиталним операцијама, како би се повећао антисателитски потенцијал Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један од извора за ЦНБЦ је рекао да је тест изведен 23. децембра прошле године и да је то био седми тест антисателитског система. Извор је додао да је руски систем ПЛ-19 ,,Нудол” био лансиран два пута 2018.године.

Према каналу, ракета је прешла близу 3000 км за 17 минута, пре него што је успешно достигла циљ.

Други извор је за ЦНБЦ рекао да ће ракета бити употребљена против комуникацијских сателита и фотографских уређаја који лете у ниској орбити земље.

У четвртак је амерички председник Доналд Трамп представио обновљену стратегију развоја противракетне одбране и поставио приоритете његове администрација, узимајући у обзир нове изазове и претње, укључујући и Русију.

Ово се наметнуло као битно питање након што се огласила спољна политика земље рекавши да су руске ракете са конвенционалним бојевим главама много смртоностније од нуклеарног оружја и да САД праве огрому грешку изласком из Уговора о нуклеарним снагама (ИНФ).

Према чланку, излазак из уговора може бити фаталан по Вашингтон. Према томе, Москви не треба да повећава свој нуклеарни потенцијал, међутим кршење уговора ће јој омогућити да позиционира нове земаљске ракете са конвенционалним бојевим главама.

Како год, САД планирају да развијају ласерски систем који може да се монтира на беспилотну платформу за праћење и уништавање ракета у њеним фазама убрзања, изјавило је Министарство одбране, у четвртак, у свом документу Стратегије противракетне одбране за 2019.годину.

Нова стратегија противракетне одбране представља пут за јачање садашњих способности америчке ракетне одбране и залагање за хитне инвестиције у нове.

 

Извор: Wебтрибуне.рс