loading...
Здравље Издвајамо

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ: Научници пронашли начин за спречавање метастазе рака

Научници са Универзитета у Базелу открили су средство које спречава настанак метастаза приликом оболевања од рака дојке, преноси портал „Медикал експрес“.

Током истраживања откривено је да је метастаза узрок за више од 90 одсто смртних случајева, који су повезани са онкологијом. Штавише, ако су угрожени витални органи, немогуће је спасти човека.

Стручњаци су спровели опсежна истраживања 2.486 једињења и одредили су њихов утицај на циркулишуће ћелије тумора. Под утицајем епигенетских механизама контроле ове ћелије постају сличне матичним ћелијама, што доприноси њиховом учвршћивању у ткивима и дељењу. Као резултат тога образују се кластери, који доводе до појаве секундарних тумора.

Током истраживања откривен је инхибитор пумпа за натријум и калијум који омета овај процес. Он „разбија“ кластере на појединачне ћелије и онемогућава епигенетску регулацију.

„Покушали смо да пронађемо нови метод у борби против рака, који ће бити другачији од уобичајених. На крају смо пронашли лек који не убија ћелије рака, али их спречава да се повежу“, закључио је шеф истраживачке групе Никола Ацето.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...