loading...
Издвајамо Србија

ШИПТАРИ СПРЕМАЈУ НОВИ УДАР НА СРБИЈУ: После такси смислили најподмуклији план икад, уводе санкције на ОВО!

Заменик косовског министра унутрашњих послова, Изми Зека из ПДК рекао је да ц́е поред мере од 100 одсто на увоз производа из Србије и БиХ, Косово увести санкционе мере и против возила из Србије, преноси Коха.

Из Приштине је последњих недеља било гласова који су позивали или се обавезивали на укидање такси од 100 одсто на увоз робе из Србије која је паралисала процес дијалога између Београда и Приштине, пише Коссев.

Први се огласио саветник косовског председника, Беким Чолаку који је рекао да је међународна заједница „притегла Косово” и да уколико САД и ЕУ траже од Косова укидање таксе, онда, „зашто не би размислили о привременом укидању”.

Потом је и сам косовски председник, Хашим Тачи, у разговору за Вашингтон пост рекао да је „спреман да размотри укидање такси ако се за Косово отвори јасан пут ка постизању коначног мировног споразума са Србијом”.

Јуче су и први гласови из опозиције почели да доводе у питање одлуку Владе Косова — да не поштује савете Вашингтона, а лидер ЛДК, Иса Мустафа је изјавио да је за ову политичку опцију „бесмислено да у време када је Косово добило писмо да се уздржи од акција, Влада Косова уводи мере од 100 одсто, уместо да размотри писмо које долази из једне земље од које зависи будуц́ност Косова”.

Међутим, данас, од званичника косовске владе и то званичника који управо припада председниковој ПДК, стиже вест да је Влада Косова припремила документацију за увођење нове мере против Србије.

„Категорички сматрам, да, у овом тренутку, треба увести мере и за возила. Вец́ смо припремили сву потребну документацију за забрану циркулације возила из Србије. Ово је реципрочна мера понашању Србије према косовским грађанима,” рекао је за „Економија онлајн” други човек косовског МУП-а, а преноси Коха.

„Не само по овом питану, вец́ у свим сегментима живота, желим да покажем Србији да је Косово држава која сама одлучује о својим потезима. Мада ја нисам од оних који кажу ‘никада’, јер у политици се ствари стално мењају. И поред тога што се наши интереси мењају, они остају у линији са америчком државом и наравно, ја заговарам амерички сензибилитет и са њима ц́емо и одлучити о наредним корацима,” поручује Зека.

О новим мерама косовске владе говорило се још крајем прошле године, прве информације у вези са новим мерама дао је председник Вучиц́ објаснивши да постоје три могуц́е мере и да се „не зна која је гора по нас”. У исто време, косовски премијер такође није желео да говори о детаљима мера поручивши „видец́ете кад се десе”.

Влада Србије, с друге стране, имала је нешто другачије информације о новим мерама косовске владе, те је председник више пута упозоравао да би Косово могло да одлучи да укине платни промет из Србије.

„Лудилу” Приштине „краја нема” и то „лудило је неизлечиво”, коментарисао је председник последњу одлуку владе у Приштини да прошири меру о таксама и додао да не искључује друге мере Приштине какве су укидање платног промета. Међутим, Србија вец́ припрема реакцију и на такав сценарио, рекао је тада и уверио Србе на КиМ да ц́е нац́и начина да исплати плате.

Иначе, Влада Косова је јуче одложила гласање о предлогу да се роба из Србије и БиХ која је на територију Косова ушла пре или тачно 21. новембра, када је и донета одлука о увођењу таксе од 100 одсто од укупне вредности робе за увоз, ослободи ове мере, јавила је приштинска Коха, а пренео РТВ Ким.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...