Регион Србија

СЛОВЕНАЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Ево шта се спрема ВУЧИЋУ И КАКВЕ ЋЕ ЊЕГОВЕ ОДЛУКЕ БИТИ!

Српски председник Александар Вучић неће још дуго моћи да седи на две столице, кокетирајући с Русијом на једној и Западом на другој страни, а његов покушај да Путиновом посетом Београду и окупљањем својих присталица на добродошлици руском председнику, засени протесте против његове аутократске власти, показао се лошом представом, коментари су словеначких медија у петак.

Вучић у Путину види једину наду да би коначни резултат на Kосову могао бити барем ,,нерешен”, док Путин Србију, као задњу русофилску државу у овом делу света, покушава присније да веже уз Русију, притиснуту санкцијама Запада, под ценом да остане неутрална и да буде против санкција Русији, наводи у свом главном коментару у петак љубљанско ,,Дело”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тренутак кад ће Србија увести санкције
Али, док је Путин мајстор у таквим играма, па је за њега царско одликовање које је дао Вучићу његова ,,најјефтинија инвестиција у Србији”, Вучићу је главно да задржи своју аутократску власт и популарност, која је код Срба главни фактор хоће ли неко остати на власти или пасти, оцењује коментатор водећег словенског листа.

Главни интерес Србије је међутим чланство у Европској унији, које је још далеко с обзиром на број отворених поглавља, па зато Вучићево ,,седење на две столице” има кратак век трајања и на крају ће морати јасно да се определи, наводи коментатор Вили Аинспилер.

,,Ако Београд не усклади своју спољну политику с Бриселом, неће бити ништа од чланства у Европској унији. Вучић ће зато увести санкције Русији тек онда кад буде морао јер светске силе од других држава захтевају да се војно и политички јасно определе. Зато је простор за Вучићеву политику ,,несврстаности” све мање. Доћи ће време када ће Срби видети ко је Вучић. Ни прича о чланству Србије у НАТО савезу није дефинитивно завршена, а буде ли то цена за останак на власти и политичко преживљавање, можда ће се Вучић сам понудити да води улазак Србије у НАТО савез”, наводи коментатор словенског листа.

Разлог за посету имали и Путин и Вучић
Главни уредник Словеначког радија и некадашњи дописник из Москве Андреј Стопар изјавио је како су разлог за догађај у Београду и појављивање руског председника у садашњој ситуацији имали и Путин и Вучић.

Вучић је желео да покаже својим домаћим опонентима да има потпору једне светске велесиле, док је Русија хтела да покаже свету да ,,још увек има пријатеље” и да је Србија држава која је ,,најлојалнија Русији”, рекао је Стопар у интервјуу за Словеначки радио.

Словеначки медији наводе да су у Београду Путина дочекале већином Вучићеве присталице и људи који су аутобусима доведени из унутрашњости земље, чиме је Вучић покушао да покаже колико има присталица и засени јавне протесте, који су задњих недеља усмерени против његовог стила владања. Медији оцењују да у томе и није био баш успешан и уверљив те да ће се протестне шетње Београђана, против Вучићеве аутократске власти, наставити и убудуће.

 

Извор: Глобалцир