Издвајамо Србија

СРБИ ЋЕ МОЋИ ДА ЖИВЕ У НЕМАЧКОЈ ДОК ТРАЖЕ ПОСАО: Берлин решио да нам отме раднике!

Фото: Pixabay.com

Немачка влада усвојила је у децембру нови закон о усељавању стручне радне снаге, којим су ублажени критеријуми и поједностављене процедуре за запошљавање у тој земљи за раднике који долазе из трећих земаља односно који нису ни немачки држављани, ни држављани Европске уније

Новинар Дојче веле-а, Немања Рујевић, објашњава какве је суштинске промене донео овај закон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У немачкој влади се очекује велика дебата поводом овог предлога закона, јер једнима није довољно то колико ће тржиште рада бити либерализовано, док је другима то превише и сматра се увозом странаца на велико у Немачку, па и легализацијом илегалне миграције.

Ако се то усвоји, а усвојиће се врло вероватно, почиње да важи од 1. јануара идуће године, дакле 2020. године – почео је Вујевић, па наставио:

– Главна промена је у томе што данас када неко хоће да се запосли у Немачкој, а није држављанин Европске уније, његов будући послодавац мора доказати да је њему неопходан тај радник из неке треће земље, тј. да не може да нађе овде на тржишту рада људе квалификоване за тај посао.

Осим тога, постоје дефицитарна занимања. Код њих је поприлично лакше запослити радника који није држављанин Европске уније, али велика новина је у томе што држављани Европске уније више неће бити ни на који начин повлашћени у односу на раднике и запослене из било ког дела света.

– Друга велика новина је да ће људи из трећих земаља, између осталог и из Србије, моћи да дођу чак и када немају никакав посао или још нису нашли послодавца, моћи ће да дођу на шест месеци да траже посао. Издаваће се посебна виза за шест месеци боравка током којих се тражи посао.

Наравно, током тих шест месеци свако мора да се стара о себи и мора да има довољно новца на рачуну или одређено гарантно писмо да ће имати од чега да живи током тих шест месеци у Немачкој. Не може да очекује никакву социјалну помоћ.

 

 

Извор: Еспресо