Србија

СРБИ ПОД ОПСАДОМ! Албанци СПРЕМАЈУ ХАОС на Бадњи дан, имају СПРЕМЉЕНЕ СПИСКОВЕ НЕПОЖЕЉНИХ

Ово ће бити друга година како је расељеним Ђаковчанима онемогућено да посете град на Бадњи дан, из кога је 8000 Срба и Црногораца насилно протерано 1999. године.

Расељени Срби из Ђаковице ни предстојећи Бадњи дан ни Божић неће моћи да дочекају у свом граду, јер је покрет „Самоопредељење“ најавио протест за 6. јануар, каже председник Удрузења расељених Ђаковчана Ђокица Станојевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово ће бити друга година како је расељеним Ђаковчанима онемогућено да посете град на Бадњи дан, из кога је 8000 Срба и Црногораца насилно протерано 1999. године.

У граду су сада остале само три монахиње у манастиру Успење Пресвете Богородице.

Прошле недеље упокојила се четврта монахиња, Надежда Исаиловић, а из безбедносних разлога више стотина Ђаковчана није било у могућности да дође на њену сахрану.

– Из Самоопредељења су и на овај Бадњи дан најавили демонстрације. Мимоза Шаља која организује протесте јавно је позвала Албанце, „земљаке“, да се придруже у недељу 6. јануара у 8.00 сати. На све ово ћуте привремен власти у Приштини, ћути међународна заједница, шефови канцерларија у Приштини, ћути свет – казе Станојевић.

Он пита зар не могу ни у цркву да оду, ни да посете своје узурпиране куће.

– Хтели смо да идемо на сахрану Надежди Исаиловић, али нисмо хтели да насе дојучерашње комсије протумаце да их провоцирамо. Нама Ђаковчанима ни на сахране у свој град није дозвољено да одемо – каже Станојевић.

Он напомиње да су последњи пут били у Ђаковици 28. августа, али да је група екстремних Албанаца из града аутобус засула каменицама, што инаце чине када виде да се организовано долази. И сада за Бадњи дан се много Ђаковчана пријавило за одлазак, али организовано се неће ићи.

– Ти који организују протест су исти они који су у јавност изасли са лазним отпузницама на којима се налазе имена висе од 400 Срба и Албанаца, а које су проследили Специјалном тужиластву Kосова.

– Предњачи Мимоза Шаља која је на спискове ставила оне Србе који нипосто не зеле да продају своје куће, станове и који су пред Опстинским судом у Ђаковици покренули поступак како би им се имовина вратила. Има већ 150 тузби, али албанско правосуђе није макло с мртве тачке – наводи Станојевић.

Он понавља да је Ђаковица забрањена за Србе, а три преостале монахиње које живе у манастиру Успење Пресвете Богородице због безбедности не излазе из манастирске порте.

 

Извор: Srbija Danas/Kurir