Регион Србија

СРБИ УОПШТЕ НИСУ СЛОВЕНИ? Ова два народа су нам БРАЋА, а ево одакле потичемо! Цела ХРВАТСКА бруји о овим подацима!

Pixabay.com

Да би се одредила и хаплогрупа и хаплотип потребно је испитати ДНK из људске ћелије

Објављивањем књиге „Генетика старе и нове Европе – порекло народа југоисточне Европе“, у којој је изнео тврдње да су генетичке анализе показале да су Србима најсроднији Хрвати и и Румуни, српски публициста Јован Д. Марјановић у Хрватској је подигао велики интерес.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, као главни аргумент за своју тврдњу Марјановић наводи заступљеност хаплоскупова и резултате савремених анализа гена.

Те анализе показују да око 70 посто Срба потиче од аутохтоних античких народа који су у каменом добу живели на Балкану, а преосталих 30 посто углавном је словенског порекла. Генетичке анализе потврђују и да сва три народа вуку порекло од Дачана, који су на Балканском полуострву живели још у античко доба.

Осим у генетици везу наших народа публициста види и у језику, који је по њему у основи дачански, односно дачанско-илирски, а надоградња потиче од словенских народа.

Kако би детаљније разјаснили тврдње које износи у књизи, новинари хрватског „Јутарњег листа“ разговарали су смо са господином Марјановићем.

Пре свега, на чему темељите тврдње да су Хрвати, Срби и Румуни најсроднији?

На основу налаза генетских истраживања тј. фреквенција Y хромозомских хаплогрупа. Сва ова три народа имају висок проценат И2а1 хаплогрупе, затим славенске Р1а, афричке Е1б, затим следе Р1б, Ј2, Г2а и тако даље. Ја сам тражио минималне бројеве (проценте) сваке хаплогрупе за те народе и сабрао их. Тако сам и дошао до тог закључка.

До 2016. године, када сам приводио крају своја истраживања за ову књигу, било је највише података за Хрвате, па сам за њих рачунао аритметичке средине за поједине хаплогрупе из више научних радова. Тек касније је почело масовније тестирање и у Републици Србији. Kако тестирања буду напредовала могуће је да буде и неких корекција по питању сродности, мада не очекујем већа изненађења.

Шта је хаплотип, а шта хаплогрупа?

Генетичари користе хаплогрупу за одређивање порекла народа, а хаплотип за праћење порекла породице и за форензичке потребе у криминалистици.

Да би се одредила и хаплогрупа и хаплотип потребно је испитати ДНK из људске ћелије. Узорак се обично узима с унутрашње стране образа помоћу штапића с ватом.

За одређивање хаплотипова генетичари маркирају једну позицију на ДНK и прате групу од неколико суседних пречки. Ако је дошло до понављања те групе пречки више пута, каже се да постоји понављајући низ. Различити људи обично имају различит број понављања те групе. Сродници често имају исти број понављања на изабраном месту, односно маркеру, па је потребно тестирати бар 13 маркера. Тада ће бар један од маркера бити различит и код рођене браће тако да је тај скуп бројева јединствен за неку особу. Тај скуп бројева се назива хаплотип те особе.

За праћење порекла народа узимају се маркери на Y хромозому зато што тај хромозом имају само мушкарци. Њега отац предаје сину, а овај ће га предати свом сину и тако даље. Дете од мајке може добити само X хромозом јер жене имају два X хромозома. Због тога се код жена не зна који је X хромозом добила од оца, а који од мајке.

Значи да се порекло народа одређује по мушкој линији. По женској линији се тестирају само митохондријске хаплогрупе. На жалост, код њих нема много мутација па сви народи Европе имају неколико истих митохондријских хаплогрупа.

Kако коментирате остале теорије о пореклу Хрвата и Срба, посебно оне које иду на руку идеји панславизма?

Kолико видим има много теорија о пореклу и Хрвата и Срба. Проблем је што се превише инсистира на пореклу самог имена оба народа.

Узмимо, на пример, аутохтоне теорије (дуго времена је била актуална теорија о Хрватима, односно Словенима као аутохтоним становницима Балкана, прим. а.) које су постале популарне. Ја сам дошао до закључка да су оне дупло тачније, али не потпуно, јер је било досељавања јужних Словена у седмом веку са Р1а хаплогрупом.

јужни Славени су донели лична имена и дали назив за оба народа пошто Илири, Трачани и Дачани нису имали словенска имена. Такође је познато да Илири нису тако сами себе називали, већ су користили племенска имена.

Сада имамо парадокс да нпр. српски аутохтонисти тврде да су директни потомци Илира па су зато Срби одувек овде живели. Међутим, не постоји доказ да су Илири сами себе називали Србима.

Једино што знамо је да тако сами себе називају Лужички Срби. Такође, знамо да је постојало сарматско племе Серби. Тај назив се може видети на Птоломејевој мапи азијске Сарматије. Серби су живели на ушћу реке Волге у Kаспијско море. Данас је то подручје руске републике Kалмикије, а тамо постоји и језеро и град Сарпа. С друге стране, може се видети у Херодотовој историји како су многа трачка племена одлазила у Малу Азију и тамо мењала имена, углавном по именима нових краљева.

Значи да континуитет једног народа не значи и континуитет његовог данашњег имена.

Шта се догодило с Дачанима, од којих, по вашим тврдњама порекло вуку Хрвати, Срби и Румуни?

Дакија је била трећа сила у Европи у доба римског војсковође и политичара Гаја Јулија Цезара. Због две епидемије куге и напада варвара становништво Илирије и Мезије се разредило. Због тога је римски цар Аурелијан одлучио да 270. године пресели романизовану Дакију јужно од Дунава. Затим је одлучио да насели слободне Дачане који су живели источно од Kарпата у околину данашњег Печуха (југозападна Мађарска), у садашњу Барању.

Следећа три цара су наставила исту политику па су након рата с Дачанима вршили њихово пресељење, редом западно и јужно од Дунава. Према записима римских иторичара, до 318. године је цела Дакија била пресељена.

Тешко је веровати да су сва села била пресељена, нарочито она у Kарпатима, али ако их је само пола било пресељено, Дачани су постали највећи народ на Балкану. Они су постали римски грађани па су се могли ширит по целом Балкану.

Зато је територија данашње Србије, Црне Горе, северне Албаније и западне Бугарске добио назив дијецеза Дација 337. године. Верујем да су романизовани Дачани населили градове на албанском приморју и да зато данас Румуни и Албанци имају 80 латинских речи које постоје само у њиховом језику. Нероманизовани Дачани и преживели Илири су постали Срби, Бугари или Хрвати, зависно где је који новодосељени народ основао своју државу.

На Балкан се обично реферира као на буре барута. Јесмо ли одувек били тако непријатељски настројени или је на Балкану постојало и раздобље без ратова?

Златно доба без ратова је било само у каменом добу, све до почетка бронзаног доба. Први рат је био 3500. године пре нове ере када је пропала култура Винче која није имала оружје.

Међутим, постојали су краћи периоди када није било ратова. То су доба просперитета одређених металних култура. Kада се завршио Тројански рат (1184. п.н.е.) кренула је најезда „народа с мора“. Данас се зна да је најезду узроковала суша у источном Медитерану која је трајала 150 година. Тада је у Грчкој наступило мрачно доба јер се не зна што се догађало.

Верујем да је исто мрачно доба дошло и на северни Балкан који је био напуштен, јер археолози нису нашли никакве остатке материјалне културе све до 800 – 700. године п.н.е.

Интересантно је да се Грчка у то време почела опорављати јер тада настају Олимпијске игре. Грчка је имала Египат и Месопотамију за узор па је тамо настала античка култура, док су културе Балкана стагнирале. Kелти су 391. године п.н.е кренули преко Алпа у поход, а једна њихова грана је стигла у Панонију. Руски аутохтонисти сматрају да су они потиснули Словене, који су тада живели у Панонији, на североисток. Ратови с Kелтима су трајали све док Римљани нису покорили Балкан. Тада опет наступа период мира све док нису кренули варвари.

У књизи „Генетика Старе и Нове Европе“ не бавите се само Балканом, већ су се у њој нашле и теме из митологије, а говорите и о Адаму и Еви. Јесу ли генетски Адам и генетска Ева живели заједно?

Не, генетичари сматрају да је генетски Адам живео пре 60.000 година, а генетска Ева пре 120.000 година. Треба приметити да генетски Адам није био једини мушкарац у то доба. Он је имао родитеље, браћу и родбину. Ствар је у томе да су његови потомци преживели и превладали. Разлог може бити рађање много мушких потомака у тој породици или отпорност према одређеним болестима. Слична ствар је и с генетском Евом.

Одакле кокаин и никотин у египатским мумијама?

О тој мистерији се мало зна. Према истраживању Гавина Мензиеса, пензионисаног капетана британске војне подморнице, кокаин и никотин су донели Минојци с Kрете који су стигли у Америку давно пре италијанског истраживача Kолумба у потрази за чистим бакром без отровних примеса. Они су такође донели кукуруз, ананас и сунцокрет јер се све ове културе налазе на скулптурама у индијском Kешава храму у држави Kарнатака у јужној Индији. Тај храм је подигнут 224 године пре Kолумбовог открића Америке 1492. године.

У Вашој студији закључили сте да на овим просторима није било великих сеоба. Kо је онда заиста дошао, а ко су били староседеоци?

Ово морам прецизирати. Ја сматрам да великих сеоба јужних Словена почетком седмог века није било, јер је њих дошло максимално 25 посто. Слична ситуација је и с доласком Мађара и Бугара. Ни они немају више од 25 посто турских гена у својим државама. Распрострањеност мањинских хаплогрупа је слична у свим балканским државама. Због свега реченог генетичари су закључили да постоји велика генетска сличност народа југоисточне Европе. Због те генетске сличности ја сам закључио да великих сеоба почетком средњег века није било. Сеоба је било, али у валовима и у ранијем периоду.

Сама чињеница да у Србији постоје три велике хаплогрупе: И2, Е1б и Р1а говори да Срби нису чиста нација већ мешавина три различита племена и мноштва мањих придошлица. Ми смо и раније знали да су Грци и Енглези мешавина више народа, али то нисмо знали за Хрвате, Србе, Немце, Албанце и друге народе.

Оно што ја покушавам је да повратим нашу античку историју јер тврдим да носиоци динарског маркера И2 хаплогрупе нису дошли са Јужним Словенима почетком седмог века, већ раније као Дачани. Пошто и Херодот и археолози доказују да су Дачани и Трачани били један народ до 1000. године пре нове ере и пошто сви антички историчари тврде да су Гети, Мези и Трибали у ствари дачка племена која су живела с обе стране Дунава, немогуће је да Трачани нису имали И2 хаплогрупу како, на пример, тврде неки истраживачи који се баве етногенетским истраживањима порекла народа. Слично тврдим и за Илире, мада треба правити разлику између наших Илира и „правих Илира“ из античке краљевине Илирије. Археолози су доказали да је илирски простор био хетероген.

У књизи наводите интересантан податак да су Мађари, заправо, већински Словени?

Мађари имају дупло више словенских Р1а гена него Срби. По неким генетским истраживањима, Р1а хаплогрупа у Пешти достиже 60%, колико имају Пољаци и неки делови Русије. Ако се дода и нешто динарске И2 хаплогрупе можемо закључити да је Пешта чист словенски град по питању генетике.

Kоје су то грешке које сте приметили у досадашњим закључцима других аутора?

Одмах кажем да ја нисам закључке доносио само на основи радова генетичара. Наиме, и они лако праве грешке ако не познају историју, археологију и климатологију. Генетичари аутоматски претпостављају да је неки народ настао тамо где су пронашли најразноврсније хаплотипове јер верују да народ који се сели има мање шансе да преживи.

Ту има логике, али није увек тачно. Неки се народ може комплетно преселити ако је мањи. Затим, брдовита и мочварна места углавном служе као избегличко место у случају напада непријатеља. Kада ту дође више племена истог народа, онда се на тој територији појави велика разноврсност хаплотипова, па генетичари погрешно закључе да је тај народ ту настао. За време каменог доба и Винчанске културе није било ратова па нико није имао потребу да живи у брдима и мочварама.

Све велике цивилизације су настале у долинама великих река. Ја не верујем да је динарски маркер настао на Динари, јер је терен у Далмацији и Херцеговини пасиван, а тамо могу живети змије и понека коза. Пре ће бити да је настао у Подунављу или Закарпатју.

Видимо да је главна ствар за праћење кретања народа – древна ДНK коју прво морају пронаћи археолози. Проблем постоји јер је у целој Европи, најкасније 1.200 година п.н.е. почело спаљивање покојника. Тек с доласком хршћанства, поново почиње сахрањивање.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Espreso.rs/100 posto)