Регион

СРПСКА СЕ ПЕСМА ОРИ: Овако су Срби у Црној Гори дочекали Божић! (ВИДЕО)

Православни верници данас прослављају Божић, најрадоснији хришћански празник

Сви верници православне вере који поштују Јулијански календар, најрадоснији хришћански празник прослављају 7. јануара, а дан пре тога увелико су се обављале припреме и традиционално паљење бадњака испред многобројних храмова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Срби нарочито држе до ове традиције и сваке године у весељу дочекују Божић, уз добро расположење, мир и слогу, док са својим суграђанима и најмилијима пале бадњак.

Традиционално паљење бадњака испред Храма Светог Саве окупило је многобројне грађане, али се Божић свечано и по обичајима чекао и у Црној Гори.

Наиме, Срби који живе у Бијелом Пољу, али и они који су ту дошли у посету својим рођацима и родном завичају, окупили су се испред цркве Светог Петра и Павла и ту прославили Бадње вече. Уз запаљени бадњак многобројни Срби управо су овде дочекали и Божић, уз трубаче, песму и ватромет.

Мештани Бијелог Поља кажу да се сваке године овако прослављају најрадоснији празници. Традиција Срба из Црне Горе налаже да мушке главе заједно изјутра на Бадње јутро поране и оду у шуму по бадњак, а већ са првим мраком сви се скупљају испред цркви и ту дочекују Божић.

Иако не живе у Србији, многобројни Срби који живе у Црној Гори веома поштују обичаје и традицију, диче се српством и прослављају све православне празнике.

На видео снимку који се појавио, види се како Срби у Бијелом Пољу у радости и весељу дочекују Божић, бадњаци се ложе, ори се звук трубе, игра се и пева док се вијори српска застава.

View this post on Instagram

Srecno Badnje vece!

A post shared by Немања Грандов (@nemanja_grandov) on

Kако је стална тема у јавности положај Срба у Црној Гори, овог Божића стиже нам лепа слика како Срби и у другим земљама чувају своју традицију и обичаје, штите своје порекло и братски шире љубав.

Срби у Бијелом Пољу засигурно ће славље наставити током читавог дана, у миру и слози.

 

Извор: Srbija Danas