Свет Србија

ШТА ОЧЕКУЈУ ЗА УЗВРАТ: Зашто „владари из сенке“ одједном хвале Србију?

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да чланови Билдерберг групе, које многи називају „владарима из сенке“, прате ситуацију у свету, па и на Западном Балкану, и да дају похвале за економске, структурне реформе, за стабилност буџета и да то више није тако мистериозно.

Билдерберг група сваке године на другом месту има свој годишњи састанак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сви изузетно цене и на други начин гледају Србију због спремности за разговор са Приштином о решењу за дугорочну нормализацију односа. И зато, када се вратим са тих састанака размишљам да је паметно да затворимо све отворене теме, јер не желите да будете трава по којој слонови газе док се туку. То је паметна, одговорна политика – навела је Брнабић за медије, упитана о годишњем састанку Билдерберг групе на којем је учествовала прошле године у јуну у Торину.

Премијерка је рекла да је позив за њу био и част која је указана Србији, а да она, лично, након тих разговора размишља како би требало да пробамо што пре да затворимо све отворене теме које имамо, јер свет постаје све комплексније место.

Ана међу владарима из сенке
Испричала је да су међу најважнијим темама скупа биле снага Кине и како ће Кина утицати на остатак света, четврта индустријска револуција, радна места у будућности и како мењати образовање, да ли ће Доналд Трамп имати други мандат или не и како ће то утицати на билатерална и мултилатералне односе Европе, САД, Кине, Русије…

Брнабић је навела и да је за њу било корисно да се, између осталих, тамо сретне и са премијерима Холандије и Белгије Марком Рутеом Шарлом Мишелом.

– Био је Хенри Кисинџер. Ја сам му се захвалила, јер је он био доста резевисан према безрезервној подршци САД Косову. Били су људи из Гугла, власник Рајанера, разговарали смо о потенцијалној сарадњи, као утицајни људи из Силицијумске долине. Занимиљиво је да су била три претходна директора ЦИА, бивши председник ЕК Барозо…Није то више тако мистериозно, имате људе који на једном месту разговарају о тим темама – рекла је Брнабић.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Vestionline.com