Регион Србија

СВАЂА ЗБОГ СРБИЈЕ У РАМИНОМ КАБИНЕТУ: Жестоко се посвађао са председником Иљиром Метом, а Тачи је био мирођија и у овој чорби!

Еди Рама (Фото: Јутуб)

БЕОГРАД – Албански председник Иљир Мета одбио је да потврди именовање Гента Чакаја на место министра спољних послова.

Тиме је изазвао озбиљни политички потрес у Албанији у који су се укључили и политичари са Kосова. Албански премијер Еди Рама упутио је серију оштрих порука противницима именовања Чакаја за шефа дипломатије, наводећи да је одлука председника Мете да одбије његовог кандидата „противуставна и срамна“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Аргументи које је понудио господин председник су на застрашујуће скандалозном нивоу. Извињавам се Kосову због ове срамоте – написао је Рама на Твитеру, пошто је Мета одбио да потврди избор Чакаја на место министра спољних и европских послова Албаније.

Чакај, који је до сада био заменик министра спољних послова, у средишту контроверзи нашао се због чињенице да је подржао косовског председника Хашима Тачија у идеји о разграничењу са Србијом, после чега је оштро реаговала и бивша шефица приштинског тима за преговоре у Бриселу Едита Тахири.

Тахиријева је снажно подржала став Иљира Мете, наводећи да је потез албанског председника „визионарски“ и „у служби очувања граница“.

– Чак се и Едита Тахири придружила кукавицама – одговорио је Рама.

Мета је одлуку образложио тиме да тридесетогодишњи Чакај нема довољно искуства за овако сложен посао, те да заступа став о косовским границама који је у супротности с политиком Тиране.

– Овакав став Чакаја је деструктиван и опасан – навео је Мета.

Рама је Чакаја кандидовао за министра спољних послова пошто је његов претходник Дмитри Бушати смењен јер се, наводно, залагао за решење вишедеценијског проблема с Грчком око поморске границе, при чему је био спреман за извесне уступке Атини.

 

Извор: Kurir.rs/RTS