Регион

ТИМОТИ ЛЕС: Република Српска ће се одвојити од Босне – Срби су с разлогом екстремно незадовољни!

Фото: Јутјуб

Срби су екстремно незадовољни заједничким животом у Босни и Херцеговини, осећају да им је безбедност угрожена под политиком Сарајева и дубоко су повређени наметнутим одлукама, нарочито током управе Педија Ешдауна, која их је додатно одвојила од БиХ, каже Тимоти Лес, британски дипломата, директор тинк-тенка Нова Европа за процене политичких ризика и истраживач на Геополитичком форуму Универзитета у Kембриџу

– Свакако сматрам да ће се Република Српска коначно одвојити од Босне и Херцеговине. Разлози за то су двоструки. Један је што су Срби екстремно незадовољни заједничким животом, осећају да им је безбедност угрожена под политиком Сарајева и дубоко су повређени наметнутим одлукама, нарочито током управе Педија Ешдауна, која их је додатно одвојила од БиХ – каже Лес за недељник НИН.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Други разлог, тврди Лес, због кога ће се одвајање и догодити је промена међународног окружења.

– Последњих двадесет година Запад је имао надмоћ над Босном и држао све опције затвореним, што значи да чак и ако су босански Срби желели да се дистанцирају од Сарајева, то им није било дозвољено. Данас се Европска унија суочава са пропадањем и минималним утицајем који има у Босни због чињенице да не планира проширење. Интересовање САД за Балкан данас пада. То ствара ситуацију у којој босански Срби имају прилику да погурају своју идеју одвајања – истиче британски дипломата.

Према његовим речима, донедавно ЕУ је била регионални полицајац, који је ту одговорност у последњој деценији преузео од САД.

– Начин на који ЕУ приморавала на реализацију одређених политика текао је с изговором стицања чланства. Другим речима, ЕУ је овом региону понудила шансу да се придружи тој организацији ако сахрани националне фрустрације. У неком смислу је то чак и остварено. Председник Александар Вучић ради на постизању компромиса са Приштином, умирује босанске Србе, највише зато што жели чланство у ЕУ . Међутим, ова фаза историје је сада готова. ЕУ је у стању неповратног пада, па је понуда о чланству повучена. ЕУ има мало да понуди овом региону осим новца, па самим тим нема ни ауторитет – поручио је Тимоти Лес.

 

Извор: Informer.rs/NIN