Издвајамо Свет

ТРАМП ШОКИРАО ИЗРАЕЛЦЕ ОДОБРЕЊЕМ: Иран може у Израелу да ради шта пожели!

Док је амерички државни секретар Мајк Помпео у Бразилу, где је био на инаугурацији новог председника Жаира Болсонара, обећао израелском премијеру Бенџамину Нетањаху да се америчка политика према Израелу неће мењати, Доналд Трамп је још једном шокирао израелску јавност.

Иако је то приказао као победу америчке спољне политике, челник Беле куће је изјавио како, што се њега тиче, Иран у Сирији може да ради шта му је воља. Изјаву је на насловној страни одмах пренео Тимес оф Исраел и други израелски медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За Трампа иранска присутност у Сирији више није проблем. Амерички председник је ово рекао пре два дана на конференцији за новинаре. Вест се одмах проширила широм света, док је у Израелу изазвала шок и неверицу.

,,Искрено, мислим да Иран у Сирији може да чини шта жели”
Према Трампу, Техеран повлачи снаге које је послао у Сирију као подршку Асаду, а разлог за то је амерички излазак из нуклеарног споразума са Ираном и поновно увођење тешких санкција Исламској Републици.

Укратко, Иранци се сада боре са озбиљним унутрашњим проблемима, што им не допушта да шире и јачају свој утицај у региону.

Трампове речи су уздрмале Израел, који је ионако био изненађен одлуком америчког председника да повуче трупе из Сирије.

Израелске новине су посебно нагласиле део његовог говора: ,,Искрено, мислим да Иран у Сирији може да чини шта жели”.

Те речи су изазвале узбуну у Тел Авиву, јер се чини да доказују невероватну незаинтересованост Вашингтона за судбину Израела, који сматра да је ирански утицај егзистенцијална претња за јеврејску државу.

Трамп је такође изненадио јавност коментаришући терористичку претњу, рекавши како је само мали проценат терориста ИСИС-а циљао да нападне САД.

У ствари, ИСИС је пуно већа претња Ирану и Русији, који ће, након што оду америчке трупе са сиријске шаховске табле, морати да се суоче са тешком борбом против терора, рекао је Трамп.

Трампово објашњење је одбацивање тезе која се понавља у медијима, а која повлачење америчких војника из Сирије види као дар Русима и Иранцима. Овим, амерички председник одбацује и оптужбе о његовим наводним нелегалним односима с Москвом.

Рекавши наведено, иако је заправо тешко занемарити да ће америчко повлачење бити поклон Русима и Иранцима, истина је да оно може да има стабилизацијске ефекте у региону или ће се барем уклонити један од чиниоца нестабилности, што је само по себи била америчка војна присутност у Сирији.

Посебно је интересантно што је Трамп изјавио како ИСИС више мрзи Иран и Русију од Израела, Запада и сунитских арапских земаља.

У овој последњој тачки двосмисленост постаје све оштрија, поготово ако се има на уму да је ИСИС искорењен из подручја Сирије која је под контролом Дамаска и Москве, док је још увек врло активан на подручју које контролишу САД.

Чињеница је да ова двосмисленост произлази из контраста између два интереса на којима се темељила америчка војна интервенција у Сирији – наводно се супротставити ИСИС-у и ограничити утицај Ирана.

Чланак, који је на ову тему објавио Тхе Јерусалем Пост, као да појашњава да се америчке снаге против терора боре збуњено и неделотворно.

Осим ових противречја, Трамп је на новинској конференцији такође истакао колико је снажно било противљење његовој одлуци да повуче војнике из арапске земље.

Трамп је заиста наредио брзо повлачење, готово сви светски медији су потом известили да је амерички председник одлучио да успори тај процес и да је пентагону дао четири месеца да напусти Сирију.

На питање о том детаљу, амерички председник је остао без речи, објашњавајући да никада није рекао шта му се приписује. Рекао је да су, као и раније, преовладале анонимне гласине у америчким медијима, које су тврдиле да је пентагон за повлачење добио четири месеца.

Што се више одлаже, то ће више препрека моћи да се постави повлачењу. Четири месеца је много времена за повлачење само 2000 људи. Због тога и расте отпор омрзнутом изолационистичком председнику који жели да се одрекне улоге светског полицајца.

У овим условима његови противници већ размишљају о 2020. години, када се надају да ће га послати кући из Овалне канцеларије. Стога је више него очекивана најава кандидатуре Елизабет Ворен из Демократске странке, либералне оријентације који је виде као реплику Хилари Клинтон.

Паралелно јачају и оптужбе против Бернарда Сандерса, чија би победа међу демократима окончала либералну хегемонију у тој странци и преобликовала Америку у земљу коју би водила два народна трибуна, Трамп и Сандерс. За неоконзервативце и либерале, који су владали Америчким царством последњих деценија, то би био крај.

Израел је свестан опасности и учиниће све да Трамп и Бернард Сандерс немају никаквих шанси за победу на изборима 2020. Хоће ли успети, видећемо…

 

Извор: logicno.com