Издвајамо Свет

У Европу стиже ЛЕДЕНИ АРКТИЧКИ ТАЛАС, прво ће се овде смрзавати 75 одсто становништва! Власти упозоравају: Спремите се НА НАЈГОРЕ!

Док се на Балкану време мења практично из сата у сата и варира од сунца до снега, западније од нас жива у термометру искључиво пада. Ове недеље неће се ни зауставити, па се очекују ниске температуре, јако хладно време и снег.

У Европи на удару је Велика Британија где ће хладан арктички ветар донети око десет центиметара снега и температуре минус 11, пише „Дејли мејл“. Снег је већ увелико пао у Британији, али наредних дана падаће без престанка, показују прогнозе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ледни дани очекују и Америку. Како пише Си-Ен-Ен, школе у Минесоти се затварају, гувернер Илиноиса упозорава грађане на хипотермију, а стотине летова у Денверу је отказано. Амерички медији наводи да се „чак и доњи делови земље где је иначе хладно спремају за најгоре“.

Током ове недеље чак 220 милиона становника САД, односно 75 одсто становника те земље, смрзаваће се на температурама испод нуле. Хладноћа у САД већ је однела пет живота.

– Сви они који имају 25 година или мање, никада нису осетили оваку хладноћу – рекао је за Си-Ен-Ен метеролог Том Сатер објашњавајући колико дуго температуре у САД нису биле овако ниске.

У приликог томе сведоче и фотографије из Чикага, где је река готово у потпуности залеђена.

У неколико америчких држава спреман је и план приправности у хитним случајевима.

Временске (не)прилике у Србији

Недеља која је почела Србији ће донети прави ролеркостер временских прилика. Биће ветра, облака, сунца, суснежице, снега и – ледене кише. Како је за „Блиц“ објаснио Ђорђе Ђурић, метеоролог из „Wеатхер2Умбрелла“, у среду ће читав дан бити облачно и тмурно, четвртак ће бити сличан као среда, док у петак стиже промена. Чак, очекују се сунчани периоди.

– Разлика у односу на претходна два дана биће та што ће поново ветар бити у појачању и то југоситочни. У кошавском подручју и планинама биће јак, повремено са олујним ударима. Температуре ће, са друге стране, бити у порасту за степен до два- од 4 до 8 степени – прогнозира он.

Ђурић каже да ће викенд бити осетно топлији у односу на целу недељу.

– У суботу поново следи наоблачење. На северу и западу земље биће услова за слабу кишу. У свим осталим крајевима биће суво. Кошава ће дувати током преподнева, док ће до краја дана она слабити. Максималне темепературе у суботу биће од 8 до 14 степени. У Београду до 12 – наглашава он.

Други дан викенда такође доноси промену временских прилика у нашој земљи.

 

 

Извор: М.Б./Блиц