Издвајамо Србија

У СРБИЈУ СТИГАО СМРТОНОСНИ ГРИП ИЗ ХРВАТСКЕ: Можете да умрете, ако покушате да…

Pixabay.com

Грип тек узима маха у Србији, док Хрватска бележи и прве смртне случајеве. Тамо су досад умрле две особе.

У обе земље регистрован је исти сој вируса грипа типа А Х1Н1, познатијег као „свињски“ или пандемијски грип, који је харао планетом 2009. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чекаонице у Србији препуне су ових дана пацијената са симптомима грипа. Актуелни вирус напада горње дисајне путеве, а основни симптоми су температура која не прелази 38 степени, иритабилни суви кашаљ, бол у мишићима и гребање у грлу. Ако и ви имате ове симптоме мораћете да легнете у кревет и да не устајете бар три дана. У случају да грип покушате да прегурате на ногама велике су шансе да завршите са упалом плућа.

– Таргет овог вируса су плућа. Зато је најважније да одлежите бар три дана јер овај грип, ако се не одлежи, може да има тешке компликације – упалу плућа и опструктивни бронхитис. Саветује се симптоматска терапија која осим мировање подразумева надокнаду течности и употребу лекова за снижавање повишене телесне температуре, док се антивирусни лекови узимају само по препоруци лекара. Температуру, ипак, немојте спуштати док не пређе 38. подеок јер је она начин да се наш организам избори с вирусом – објашњава др Драган Миљковић, специјалиста опште медицине.

Карактеристично је, каже наш саговорник, да овај грип почиње одједном, с лаганом температуром која најчешће и не прелази 38 степени, болом у мишићима, грбањем у грлу и иритабиланим сувим кашљем.

– До краја недеље имаћемо повећан број оболелих јер се ђаци враћају у колектив. Иначе, највише оболелих је међу децом и старијима од 65 година. Врхунац епидемије грипа очекује нас половином фебруара, док је у другој половини наредног месеца могућа и појава нових типшова вируса шта додатно може да искомпликује ситуацију, нарочито код хроничних болесника које вакцина штити од актуелног типа вируса – наглашава доктор Миљковић.

Поред мировања и топлих напитака, за опоравак је најважнија здрава исхрана.

– Пре свега препоручује се што већи унос течности и што лаганија, разноврсна исхрана богата поврћем – саветује доктор Миљковић.

Проф. др Зоран Радовановић, епидемиолог, наводи да се ове сезоне не очекује никаква изненађења када је грип у питању.

– Врх учесталости оболевања може да се очекује у другој половини јануара, ближе крају месеца, а притисак на здравствену службу ослабиће у другој половини фебруара. Такозвани епидемијски реп прелиће ће се и у март, односно и тада се очекују оболели од грипа – објашњава др Радовановић.

Компликације и тежина клиничке слике не зависе само од типа и подтипа вируса грипа АХ1Н1 или АХ3Н2, већ и од бројних варијанти вируса, који се стално мењају. Не очекује се, међутим, већа промена у односу на варијанте садржане у вакцини – наводи он.

Према речима проф. др Радовановића, смртни случајеви у сезони грипа су неминовни, али њихов тачан број је тешко утврдити, јер се често умире од компликација.

– Обично од упале плућа, која може да уследи са извесним закашњењем, па се грип не евидентира као основни узрок смрти. У спречавању грипа ваља се држати опште познатих мера. Дакле, избегавати скупове, односно места где је пуно људи збијено на малом простору, прати руке, не одлазити болестан на посао… – истиче тај стручњак.

У Институту за јавно здравље „Др Милан јовановић Батут“ кажу за „Жена.рс да последњи подаци указују да је близу 4.000 грађана оболело од инфекција сличних грипу, као и да је интензитет активности вируса и даље слаб.

– Највише оболелих их је у узрасној групи од 0 до четири године – навели су у „Батуту“.

 

Извор: В. Н. / Р.Б. / Блиц