Свет

УДАРНА ВЕСТ! ПЕКИНГ НАЈАВИО МОГУЋИ НАПАД И РАТ: Кина мора да буде уједињена! Спремни смо и на употребу силе!

Кинески председник Си Јинпинг рекао је да нико не може да променити чињеницу да је Тајван део Кине, наглашавајући да је Пекинг спреман, ако је потребно, и на употребу силе како би се победиле сепаратистичке снаге на Тајвану.

„Независност Тајвана може довести само до мртве тачке“, упозорио је Си у свечаном говору у Палати народа у Пекингу. „Кина мора бити уједињена и то ће бити“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истакнуо је да људи на обе стране Тајванског теснаца требају да траже уједињење и да би независност Тајвана довела до катастрофе.

Сви људи на Тајвану „морају јасно прихватити да би независност донела само дубоку катастрофу на Тајван“, казао је Xи.

Залажући се за напоре према мирном уједињењу с Тајваном, упозорио је да се Кина неће либити употребити силу ако то буде потребно, било да се ради о страном мешању или о унутрашњим сепаратистичким снагама.

„Желимо створити широки простор за мирно уједињење, али нећемо оставити никакав простор за било какав облик сепаратистичких активности“, рекао је.

„Нећемо обећати да нећемо прибећи сили и резервишемо себи право на предузимање свих потребних мера“, казао је, додајући да се ради о унутрашњем питању Кине која неће допустити никакво страно мешање.

Кина и Тајван имају одвојено управљање од 1949. Пекинг сматра острво својом покрајином и залаже се за уједињење.

Упркос побољшању односа између острва и континента последњих четрдесетак година, Пекинг наставља да прети силом у случају да Тајван формално прогласи независност или да дође до спољашње интервенције на острву.

Иако две стране данас имају блиске пословне и културне везе, Тајван не показује никакву намеру да допусти да Пекинг преузме управљање.’

 

Извор: Jutarnji. hr