Издвајамо Србија

УДАРНА ВЕСТ! После Путина у Србију стиже и Трамп

Амерички председник Доналд Трамп могао би током ове године да посети нашу земљу, а њему би, као што је то био случај током недавне посете председника Русије Владимира Путина, Србија приредила грандиозни дочек.

Позив шефу Беле куће да посети Србију неколико пута досад упутили су председник Србије Александар Вучић, као и шеф дипломатије Ивица Дачић, а према наговештајима из Вашингтона, до реализације ће највероватније доћи током 2019.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Трамп је уверен да је решење косовског проблема врло близу, те је стога недавно упутио писмо председнику Вучићу и Хашиму Тачију, у којем је писао о томе. Уколико би дошло до споразума, као што Трамп и Запад очекују да је то могуће у овој години, то би био повод да амерички председник дође и буде гост Београда – наводи извор Српског телеграфа и додаје да би договор Београда и Приштине ишао наруку и шефу Беле куће с обзиром на то да Америка улази у изборни циклус, те би решавање вишедеценијског проблема био још један плус Трампу.

Председник Србије Александар Вучић је дан након Путинове посете Београду рекао да је могуће да још један познати светски лидер дође у Србију. Иако није открио о коме је реч, Вучић је навео да то нису кинески и француски председници.

– Са кинеским председником Си Ђинпингом имаћемо свакако поновни сусрет у априлу, а верујем да ће доћи у Србију у другој половини године. Верује да ће председник Француске Емануел Макрон доћи у Србију пре тога. Може бити изненађења да још неки од великих председника посети Србију – нагласио је Вучић.

Вучић је још летос упутио позив Трампу, те да је већ тада америчка амбасада у Београду наручила истраживања јавног мњења о томе да ли би и колико његов долазак подигао рејтинг САД у нашој држави, па су их резултати тих анализа охрабрили да у скорије време направи такав потез.

– Они су се веома озбиљно и студиозно бавили овим питањем. С једне стране, државни секретар Мајк Помпео и саветник за националну безбедност Џон Болтон, као најближи Трампови сарадници, обавештавају га да у Србији ни по коју цену Владимир Путин не сме да преузме примат, док га с друге стране, на бази наручених истраживања, информишу да је све омиљенији код Срба и да ће га они у Београду дочекати једнако као и Путина – истиче упућен саговорник.

Управо ова двојица високих функционера америчке администрације, припремиће терен за Трампов долазак.

– Очекујемо да ће и Помпео и Болтон пре званичне посете америчког председника доћи у Београд и срести се са државним врхом Србије. Помпеов долазак могао би да се очекује врло брзо после његовог састанка са Дачићем у Вашингтону, који ће се десити почетком фебруара, када је планирана конференција светских министара спољних послова око борбе против ИД – додаје извор.

Извршни директор Центра за међународну јавну политику Мишел Зубеница каже да би Срби у случају доласка Трампа показали изузетну гостопримљивост.

Не би ме изненадило да дочек за Трампа буде уприличен као и Путину јер, уколико би заиста дошао, сигурно би сусрет са Србима памтио само по добром. Ми смо знали и своје непријатеље да дочекујемо срдачно, а како не бисмо једног таквог државника, чији рејтинг у Србији стално расте, а сада смо свесни чињенице да се његова политичка платформа противи угњетавању интереса малих држава и народа – наводи Зубеница.

Да су све жешћи дипломатски притисци на Трампа да коначно дође у Београд и своју спољну политику на Балкану све више окрене Србији, потврђује и најновији текст у угледном америчком часопису Натионал интерест, чији аутор упозорава Вашингтон да у делатностима ван САД никако не сме да занемарује Србију као стратешки најважнију државу на Балкану.

У тексту “Зашто је Америка слепа за блиставу будућност Србије” посебно истиче да Русија и Кина раде управо супротно, те да ове две државе, за разлику од Америке, “умеју да тумаче мапу”.

Последњи амерички председник који је посетио тадашњу Југославију био је Џими Картер.

То се догодило у септембру 1980, свега четири месеца после смрти тадашњег председника Јосипа Броза Тита, а претходно је Тито угостио чак два америчка председника Ричарда Никсона и Џералда Форда.

 

Извор: Српски Телеграф