Свет Србија

УЛТИМАТУМ ИЗ БРИСЕЛА! Могеринијева поставила 3 нова услова за самопрокламовано Косово!

Федерика Могерини (Фото: Јутјуб)

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изнела је на недавном састанку у Бриселу са приштинском делегацијом три захтева, међу којима укидање таксе од 100 одсто за производе из Србије, као и окончање дијалога у првој половини ове године, изјавио је један од координатора приштинског тима Шпенд Ахмети.

Он је за портал „Метро газета“ рекао да је, као трећу ствар, Могерини затражила да споразум садржи европске вредности и да не предвиђа етничке поделе. По питању укидања такси, Ахмети је рекао да сматра да се нису стекли услови за укидање или суспензију те мере. Ахмети је додао да су сада „усредсређени на функционализацију делегације, а да се потом може разговарати о свакој теми, укључујући и трговину са Србијом“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поводом другог захтева Могеринијеве и окончању дијалога убрзаним темпом у првој половини године, Ахмети је рекао да на то гледа мало другачије и да је важно преговоре завршити на прави начин.

– Сматрамо да је Kосову што је пре могуће потребан споразум који ће на најбољи начин решити сва отворена питања са Србијом – казао је Ахмети.

О томе какав би споразум требало да буде, Ахмети се сложио да би он требало да садржи европске вредности, „без поделе по етничким линијама или етничке територијалне аутономије“.

– Дијалог и преговарачки процес је ефикасан и јединствен начин постизања одрживог, инклузивног, међународно признатог и правно обавезујућег споразума између Kосова и Србије – рекао је Ахмети.

Шефица ЕУ дипломатије Могерини састала се 8. јануара у Бриселу са приштинском делегацијом коју је у циљу наставка дијалога са Београдом 15. децембра формирао косовски парламент.

 

Извор: Tanjug