Свет

УПОЗОРЕЊЕ РУСКОГ ПУКОВНИКА: Американци се спремају за РАТ У СВЕМИРУ, али НЕ СЛУТЕ ШТА ИХ ЧЕКА!

Обећање председника Доналда Трампа да треба бити пуно гори од других, ако је то потребно, и развити технологију свемирског оружја брже од конкуренције и остатка света изазваће нову трку у наоружању без гаранције америчке безбедности, рекао је главни руски стручњак за РТ

– Милитаризација свемира је неизбежна и Сједињене Америчке Државе напустиће сваки релевантни уговор о неширењу оружја који стоји на путу – изјавио је Михаил Ходаренок, војни експерт и пуковник у пензији који је служио у руским противракетним одбрамбеним снагама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трамп је у четвртак представио извештај Пентагона о ракетној одбрани који је рађен две године и обећао стварање ракетне одбране с базом у свемиру, рекавши да ће „нова и напредна технологија“ заменити „инкрементални развој“.

Ходаренок верује да то нису само празне речи, већ ствар блиске будућности.

– Тренутно не постоје одбрамбени противракетни системи који би могли да дејствују у свемиру, али постоји разлог да верујемо да ће се ускоро појавити. Њихова улога неће бити само пружање противракетне одбране, већ такође пружање покрића америчкој орбиталној флоти – рекао је он.

Међутим, он није баш сигуран са ће, успркос великим издацима, иновације, које би могле да варирају од земаљских пресретача на Аљасци до „свемирских сензора“ за енергетска оружја у орбити, одлучно променити стратешку равнотежу.

Напоменуо је да нове технологије САД-у могу пружити заштиту против одметнутих држава попут Ирана и Северне Kореје, које су поменуте у извештају.

Међутим, остаје, како каже, питање колико су заправо способни чак и већ изграђени најсавременији одбрамбени системи као што су ТХААД и АЕГИС који нису тестирани у теренским условима, а камоли они који постоје само на папиру, пише РТ.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: rt.com