Издвајамо Србија

ЗАПЛАКАЋЕТЕ КАД ВИДИТЕ КАКО СРБИ ЖИВЕ У ОВОМ СЕЛУ НА КИМ: РОСУ стално упада у куће, а народ се лавовски бори!

Од уласка Кфора на Косово и Метохију, из тог села од Албанаца је настрадало десетак људи, али никоме се то није десило у Севцу, већ у околним селима и Штрпцу.

Село Севце, на надморској висини од око 1.000 метара, у најјужнијој енклави на југу Косова и Метохије, према речима мештана, најсигурније је за Србе у јужној покрајини, јер како кажу, етнички је чисто српско, ограђено је планинама које их штите од ненаданих упада, а сами мештани су јединствени и сложни и кажу важе за „опасније“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од уласка Кфора на Косово и Метохију, из тог села од Албанаца је настрадало десетак људи, али никоме се то није десило у Севцу, већ у околним селима и Штрпцу. И сада се дешава да им РОСУ ноћу врше изненадне упаде, под изговором да траже оружје или хапсе некога. На те упаде реагују тако што сви изађу на улице, припадницима РОСУ се супротстављају жене јер, наводе, женама не смеју да узврате.

У селу, сем цркве и пар кафића нема ниједне институције, као ни поште, нити дома здравља тако да се дешавало да су уским планинским путем, када падне снег и труднице на рукама увијене у ћебад носили на порођај у Штрпце које је удаљено седам километара од села. Највише се баве пољопривредом и сточарством, а неки раде на одржавању ски центра Брезовица, туристичког центра на северозападној страни планине Шаре у општини Штрпце, који је удаљен око 15 километара од села, а налази се на надморској висини од 2.500 метара.

Празничне дане проводе весело, сложно, заједно, посећујући једни друге, а у селу живи и Филип Шубарић – глумац из филма „Енклава“, који живи са мајком, тројицом браће, док су у кући поред баба, деда и стриц.

Најјужнија енклава Косова

– Севце је можда најсигурније место у општини Штрпце, јер овде нема Албанаца. Имамо два кафића где идем са другарима и идемо у школу у Штрпце, јер средњу школу немамо у Севцу – казао је Шубарић.

Додаје да његов обичан дан изгледа тако што ујутру иде у школу, после школе на скијање када је зима, а када нема снега иде у природу да се прошета. Како наводи, празничне дане проводи сјајно, са породицом, пријатељима, комшијама, са којима попију по неку ракију, малу изађу, али све то након што испоштују све обичаје који су везани за прославу Божића.

Истиче да се без обзира на све не би селио у централну Србију, јер воли тај крај и додаје да планира да када заврши средњу школу упише глуму.

– Волео бих овде да останем и да се бавим глумом и желео бих да овде имам своју породицу и да наставим живот овде. Мислим да је то могуће – каже Шубарић.

 

 

Извор: Тањуг/Ало.рс/Н.М.