Православље

ЗАШТИТНИЦА СВИХ ЖЕНА: Даме, данас изговорите ОВЕ РЕЧИ и чекају вас БОЉИ ДАНИ!

Фото: Pixabay.com

Света Харитина је ранохришћанска мученица и светитељка из 3. века. Била је сироче, а у детињству ју је усвојио извесни Клаудије, угледни човек и хришћанин који ју је од малена васпитао у тој вери.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Легенда каже да је Харитина била смерна, послушна и ћутљива девојка која је још у раној младости решила да постане Христова невеста. Негде у то време цар Диоклецијан је наредио велики прогон хришћана у коме је и Харитина, иако веома млада, ухапшена и изведена пред судију.

Након што је одбила да се поклони паганским божанствима, Харитина је страшно мучена – ошишали су јој косу и по глави посули жар, а затим везали за точак који су џелати окретали.

Међутим, девојка је остала жива, па је судија наредио да се баци у море. На велико чуђење свих, Харитина је из воде изашла неповређена, али ово није био крај њених мука. Пакосни судија, видевши светитељку живу, посла на њу групу младића како би је обешчастили и тако јој пољуљали веру у Бога.

Предање каже да је тада, видевши да не може да се спасе, Харитина клекла и помолила се и након тога умрла пре него што ју је иједан од напасника и дотакао. Света Харитина до данашњих дана се сматра заштитницом невиних и смерних девојака и жена. Верује се да ће управо Света Харитина помоћи свима који данас западну у невоље. Довољно је да само искрено замоле и духовна помоћ ће стићи.

„Овчица Твоја Исусе, Харитина, зове силним гласом: „Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом.

Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.“ Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.“

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs