Занимљивости Издвајамо Православље

ЗАШТО ЗА МАЛИ БОЖИЋ ТРЕБА ЈЕСТИ ПРАСЕТИНУ, ВАСИЛИЦУ И ПОПАРУ: Данашњи празник захтева ПОСЕБНЕ ОБИЧАЈЕ!

За Мали Божић, који се прославља данас, важе многи обичаји, а сваки од њих има своје значење

За Мали Божић, који се прославља данас, важе многи обичаји, а сваки од њих има своје значење. Тако је за ручак на данашњи дан веома важно да се једе глава прасета која се чува још од Божића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прасетина се једе за Божић, јер је ова животиња динамична, те се сматра да ће донети срећу. Глава која се оставља за српску Нову годину, треба да се једе јер она својом њушком рије земљу напред, па се верује да ће срећа ићи напред.

На данашњи дан никако не сме да се једе месо од краве, јер је та животиња мирна, а пилеће или кокошије месо се такође не једе, јер оне рију земљу ка назад, па ће онда и срећа ићи тим смером ако се месо ових животиња једе на данашњи дан.

Vasilice….još da se premažu medom….mmmm…..

Geplaatst door Ружица Џелајлија op Dinsdag 14 januari 2014

Након завршеног ручка, битно је да се кости од печења однесу и ставе на мравињак како би се по веровању стока множила као мрави.

Такође се у неким крајевима припрема и попара. Према народном веровању, жене треба да спреме василицу, односно обредни хлеб Малог Божића, који је добио име по светом Василију. У неким деловима Србије у њега стављају новчић.

Поред ових постоје и други обичаји, попут оног да на овај дан не сме да се бије стока јер ће поломити ноге. Током данашњег дана, људи не треба да се свађају јер ће у супротном целе године да их „тера баксуз“.

 

 

Извор: srbijadanas.com