Свет Србија

ЗАСТРАШУЈУЋА ТАЈНА О 4.000 ОБОЛЕЛИХ: Узрок умирања италијанских војника…

Прошле године се у Италији завршила истрага дуга пет година о масовном и необјашњивом умирању италијанских војника, пре свега међу онима који су били у ратним зонама и такозваним хуманитарним мисијама НАТО пакта.

Осиромашени уранијум и ћутање о ,,нејасној пракси” вакцинисања војника
Осиромашени уранијум? То је тема још од времена када су се из БиХ и касније с Kосова враћали први италијански војници који су служили у мировним мисијама Уједињених нација на овим просторима, који су касније почели да обољевају од рака и разних других болести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, увек се о томе извештавало врло мало и све је убрзо архивирано. Чланци на ту тему се и данас објављују на интернет издањима дневних листова, али с погрешним насловима попут ,,Више од хиљаду болесних морнара”, што је новинарски трик модерног доба када новинар не жели да читаоци иду даље од наслова и намерно их одбијају да прочитају цео текст, на паметном телефону или екрану кућног рачунара.

Уствари, италијанска војска је погођена озбиљним болестима и лечи се најмање 4000 војника, а до почетка 2019. је 340 умрло. Овде говоримо о ,,ратном билтену” који је саставила италијанска комисија за одбрану, којом је председаво сенатор Гиан Пиетро Скану, бивши подсекретар за реформе, кога Рензијева Демократска странка није поново номиновала на општим изборима 4. марта 2018.

Након доласка нове коалицијске владе Лига/М5С, одрицање од ,,тихог масакра” италијанских војника, често ангажованих у мисијама у иностранству, питање је које је опет актуелно.

,,Тишина медија је посебно срамотна када је реч о вакцинама које се дају војницима. Заједно са излагањем осиромашеном уранијуму, вакцине су други сумњиви извор озбиљних болести пријављених од стране комисије“, каже Патрициа Скану из Рузвелтовог покрета (Мовименто Роосевелт).

Њене оптужбе је потврдио Иван Kаталано, потпредседник одбора, заступник из редова Покрета 5 звезда (М5С) у мешовитој радној групи, која сада суделује у јавној дебати у Торину, која је прерасла у сукоб, управо с Патрицијом Скану. Циљ им је да укажу и отклоне озбиљне пропусте медија о теми која тишти хиљаду италијанских породица, почевши од оних чији су синови, супружници или очеви у војној служби.

Осим што признаје везу између тумора и изложености осиромашеном уранијуму, истиче Бластинг Неwс, завршни извештај комисије за одбрану ,,наглашава како је пракса вакцинисања један од чинилаца смрти, који је покосио италијанске војнике”. Превише смртних случајева и превише младих војника који се боре с раком.

,,Посебно се наглашава изложеност војске одређеним хемијским, токсичним и радиолошким чиниоцима с могућим патогеним учинком, због употребе муниције која садржи осиромашени уранијум, дисперзије у околини наночестица тешких минерала након експлозије ратног материјала и могуће интеракције”, стоји у извештају.

Истрага је трајала пуних пет година и на њој је радило 30 италијанских посланика, уз потпору научног тима са задатком пружања потребне медицинске подршке за истраживање узрока који су довели до бројних смрти италијанских војника.

Досије јасно наводи ,,како је војна муниција идентификована као један од чиниоца који је довео до појаве озбиљних болести у италијанској војсци и смрти неких војника”. Цео извештај је објављен на интернет страници Ивана Kаталана.

Kао што је већ истакнуто у скраћеном и привременом извештају из јула 2017. године, комисија је након пет година утврдила да вакцинисање војника укључује одређене ризике: проблеме имуносупресије, хиперимунизације, аутоимуних болести и преосетљивости.

Ова тврдња потврђена је анализом јавних докумената о коришћеним вакцинама, као што су леци и листови с техничким подацима. Kонкретно, саме фармацеутске компаније ,,захтевају примену одговарајућих мера опреза при примени вакцина и, између осталог, проверу здравственог стања војника или особе којој се даје”. У свом документу истражна комисија стога позива на ,,усвајање начела предострожности, не као што се раније примењивало, будући да узрочна веза између вакцинисања и нуспојава, које су пријавиле исте фармацеутске компаније, не може бити искључена”.

Одбор такође позива да монодозна и моновалентна вакцина такође буде ,,чиста” вакцина, то јест без токсичних супстанци које се тренутно користе у њиховој производњи. Исто тако, вакцинисања се морају спроводити унутар система јавног здравља, уз војне протоколе, али и обвезне тестове пре вакцинисања уз активни надзор након вакцинисања.

Заправо, препоруке комисије за одбрану садрже такође захтеве италијанских родитеља против обвезног вакцинисања и фаворизује се слободан избор вакцинисања њихове деце. Из свог угла, Патрициа Скану је пажљиво пратила рад комисије, темељно проучавајући и ,,потрес” због обавезног вакцинисања које је забринуло италијанске родитеље.

За Рузвелтов покрет, који се противи ,,Декрету Лоренцин” као ,,неприхватљивој методи наметање вакцинисања, које није мотивисано правим здравственим хитним случајевима”, Патрициа Скану је спровела темељну и непристрану студију на ту тему.

Закључила је како је једна ствар препорука употребе нових вакцина, са свим потребним мерама опреза, а сасвим друга обавезати породице на ту праксу, јер у Италији нема забрињавајућих епидемија.

Након свега, тишина медија о здравственој катастрофи која је погодила италијанску војску била је нечувена. Ћутање, према Патрицији Скану, крши члан 21. Устава Републике Италије, који гласи: ,,Медији не могу бити предмет ауторизације или цензуре”.

,,Пре свега, суочавајући се с таквом претећом ситуацијом за демократију, потребна нам је транспарентност. Морамо реаговати. Италијански народ чине људи, а не покорне слуге, а грађани, укључујући војску и њихове породице, имају право да знају”, закључује Патрициа Скану.

 

Извор Logicno.com