Србија

ЗБОГ ОВОГА ДОБИЈАТЕ ВЕЛИКИ РАЧУН ЗА СТРУЈУ: Ових 5 уређаја троше СТРУЈУ и док су искључени!

Фото: Pixabay.com

Списак уређаја које не би требало да остављате укључене у струју!

Осим што ће вам уштедети новац, искључивање уређаја из струје сигурније је у случају грмљавине када су сви укључени уређаји под ризиком од удара грома. Знате ли да ваши кућни апарати воде тајни живот док су искључени? Ово је списак уређаја који троше електричну енергију чак и када су у стању мировања:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пуњач телефона

Многи остављају пуњач у утичници и након што је пуњење завршено. Тако се чини практичније, а често смо и лењи да извучемо кабл. Трошак који направи сам пуњач није велик, али постоји. Процењује се да ова пракса троши 1,2 вата на дан.

Дигитални ТВ пријемник

Мало је ко свестан рада дигиталних пријемника, али они настављају да примају сигнале и када је телевизор искључен. Дакле, када искључите телевизор, искључите и пријемник, ако га имате засебно. Док беспотребно ради, он троши 22 вата на дан.

Телевизор

Да ли сте знали да притиском типке за искључивање телевизор заправо само стављате у стање мировања? Нажалост, то је тако – потпуно га искључити можете једино ако извучете кабл из утичнице. Иначе, телевизор који не ради троши 24 вата на дан.

Kомпјутери и лаптоп рачунари

Чак и када су искључена, стони и преносиви рачунари у позадини раде. Ако не желите да вам краду 96 вата на дан, извуците их из струје. Не треба истицати да, ако ове уређаје држите на “станд бy” начину, потрошња је још већа.

Уређаји с мерачем времена

Свако има барем један такав у домаћинству. Будилници, микроталасне пећи, музичке линије, ДВД плејери – сви они показују време док су искључени. На тај начин троше додатних 108 вати на дан. Kао и код свега осталог, једино је решење потпуно им зауставити довод електричне енергије.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Espreso.rs/Net.hr