Издвајамо Србија

АЛБАНЦИ ПОДВИЛИ РЕП: Весељи понудио суспензију такси на 120 дана!

Председник косовског парламента Кадри Весељи је предложио суспензију такси на робу из Србије и Босне и Херцеговине на 120 дана, али под условом да ове две земље испуне одређене услове, пишу косовски медији.

Фото: Јутјуб

Весељи је раније ове седмице предао лидерима владајуће коалиције свој писани предлог да обустави таксе како би сачувао интересе Косова и партнерство са Сједињеним Државама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније је овај документ дат амбасадору САД Филип Коснет на самиту 23. јануара, којем је присуствовао и косовски премијер Рамуш Харадинај.

Изјаве америчког амбасадора – које не говоре о укидању пореза, већ само о привременој суспензији – очигледно су у складу са Веселијевим приједлогом.Документом су предвиђени услови за суспензију пореза, мере у периоду суспензије, као и надокнада 100 одсто пореза и пуни реципроцитет са Србијом и Босном и Херцеговином.

Ово су услови за суспензију пореза од 120 дана, што је предвиђено Веселијевим документом:

Препоручује се привремена обустава царинске тарифе за 120 дана, почевши од 1. фебруара 2019. Ова суспензија ће служити као рок за Србију тако да ће у том периоду испунити своје обавезе које проистичу из Споразума Средњоевропски споразум о слободној трговини (ЦЕФТА), као и споразуми постигнути кроз Бриселски дијалог.

У року од 120 дана од привремене суспензије, од Србије се тражи да „промени своју непријатељску позицију“, а у оквиру нормализације односа да преузме следеће акције:

1. Спроводити споразум о заједничким прелазима у оквиру интегрисаног управљања границом и показати се да сарађују у размени прекограничних информација и верификације у сврху сигурности и олакшавања трговине између две земље.

2. Прихватити и признати сва документа робе, лиценци, печата и документације издате од стране власти Косова.

3. Препознати баркод и бандерол у косовским производима.

4. Царина Србије треба да престане да користи печате српских паралелних структура на Косову и да у потпуности испоштује обавезу постигнуту 2. септембра 2011. године у Бриселу о узајамном признавању печата и обавези које проистиче из ЦЕФТА-е.

5. Препознати регистарске таблице возила за грађане Косова, као и путне исправе издате од надлежних институција Косова.

6. Елиминисати баријере, двоструке стандарде или злоупотребе које постају чланови косовске дијаспоре, који пролазе кроз Србију.

7. Омогућити путницима из трећих земаља да уђу у транзит преко Косова у Србију.

8. У духу процеса нормализације односа између наших двију суверених држава иу складу са обавезама преузетим у споразумима потписаним у Бриселу, Србија треба да оконча своје напоре да спречи и оштети позицију Косова на међународној сцени.

9. Спровести Бриселске споразуме за ревитализацију главног моста Ибра и главног пута у северној Митровици, ослобађајући слободно кретање људи и робе у оба дела града.

10. Спровођење Бриселског енергетског споразума.

 

Извор: Н.М./Ало