Издвајамо Свет

БАХАТИ ХАРАДИНАЈ СЕ СМУЧИО АМЕРИКАНЦИМА: Спремили НОВЕ КАЗНЕ, ударају директно на АЛБАНСКЕ ПОЛИТИЧАРЕ

Фото: Јутјуб

Америка је побеснела због одбијања Приштине и тзв. косовског премијера Рамуша Харадинаја да повуче таксе од 100 одсто на српске производе, послали су претеће писмо, инсистирали и – таксе су и још ту. Шта даље?

Управо то питају се многи којима се читава ујдурма око такса и бахатог Харадинаја – смучила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Има ли Америка адуте којима може да прекори Приштину и Харадинаја и натера је да повуче таксе? САД, након досадашњег дебакла, спремне су на екстремније потезе који би требало да ударе директно на политичке лидере и њихове главне пројетке које грађанима самопроглашеног Косова упорно пласирају као симболе државности.

Извор из косовске скупштине, добро упућен у прилике у Приштини, наводи да Америка не би желела да се њихове будуће акције поломе на леђима грађана. Зато би њихово деловање могло да буде усмерено на тзв. косовску војску, блокаду послова везаних за наоружање, затварање славине када је реч о новцу који они улажу у изградњу инситуција у Приштини, али и одбијање гостопримства косовским лидерима.

САД отворено инсистирају на томе да се дијалог одблокира, али не желе да санкције буду усмерене према народу. За сада је извесно да би могли да повуку потезе према тзв. Косовским безбедносним снагама, и у виду опрема која је договорена да буде испоручена, а реч о оклопним возилима, али и кроз контакте са највишим званичницима у тзв. КБС. То их највише боли. Друга линија притиска је новац који Приштина добија од САД за потребе изградње демократских институција – наводи извор и додаје:

Један од ових потеза – одбијање гостопримства – већ су и јавно повукли. То се десило пре десетак дана када самопроглашени косовски премијер Рамуш Харадинај није добио визу за САД, како би присуствовао молитвеном доручку.

Због одбијања да укину таксе Бела кућа је на адресе косовских лидера (Харадинаја, Хашима Тачија и Кадрија Весељија) послала претеће писмо у коме не крију незадовољство и неверицу према бахатим потезима Приштине.

– Невероватно је да након свега што смо заједно учинили Приштина толико мало вреднује наше пријатељство да игнорише наш савет. САД су и даље спремне да помогну и подрже Приштину да постигне свеобухватни споразум о нормализацији са Београдом у чијем центру би било узајамно признање које би било трајно применљиво и корисно за обе стране. Последњих 20 година, то је био немогућ циљ. Иако и даље тежак то је пут којим се мора проћи да би се дошло до будућности у безбедности и просперитету – стоји, између осталог, у писму.

У истом документу они су најавили први корак.

– Након што на наше захтеве за суспендовање такси није обраћена пажња, одлучили смо да предузмемо кораке како би смо показали нашу забринутост, укључујући и ону везану за наше партнерство у области безбедности. За почетак, одлучили смо се да одложимо планирани пут у Приштину генерала Ора из Националне гарде Ајове. Његова посета требало је да има у фокусу билатералну безбедносну сарадњу. С обзиром на акције које је ваша влада предузела, а које нису биле од помоћи, не би било примерено да до такве посете дође. Пажљиво ћемо посматрати друге аспекте наше сарадње и видети да ли они треба да буду сужени – пише у писму.

У оштрој поруци приштинским лидерима изнет је и јасан захтев да укину таксе Србији и БИХ, али и упозорење да, док то не учине, односи са њима неће бити враћени на ранији ниво. У писму се не искључују ни могућност преиспитивања других, а не само безбедносних облика сарадње са Приштином.

Поставља се питање, како Америка може да делује на Приштину и да их натера да укину таксе?

Политичка аналитичарка и директорка Центра за евроатлантске студије, Јелена Милић, пре свега каже да је тзв. Косово за САД независна земља, и да „неће одмах кренути с најтежим оружјем“ како би издејствовала да Приштина повуче тарифе.

– Отказивање посете обележавању независности Косова команданта Националне гарде Ајове генерал-мајор Тимотија Ора, огромна је порука – првенствено наводи Јелена Милић.

Она томе додаје и одбијање захтева за визу Рамуша Харадинаја, чиме му је буквално повучено гостопримство у Америци, а Милић не заборавља ни на оштро писмо које је Приштина добила од америчке администрације поводом такси на робу из Србије.

– Увођење такси био је очајнички потез, донесен у фрустрацији јер нису примљени у Интерпол, а намера је била да се њиме оправдају свом бирачком телу – наводи Милић.

Она напомиње, говорећи о односу Америке према самопроглашеном Косову, да се дипломатски ставови заснивају на чињеницама, а када се промене чињенице, могу се променити и ставови.

Последица званичних застоја у сарадњи, бирократских, између САД и тзв. Косова јесте да су косовским службеницима сада ускраћени разни тренинзи, обуке, заједничке вежбе које финансира америчка администрација, те се та последица огледа у – директном удару на џеп тих људи.

Тако се из њених речи закључује да је приступ који је Америка одабрала заправо обустава инвестирања у формирање демократских институција у Приштини.

На питање да ли ће САД учинити нешто конкретније, и повући потез који ће бити јаснија и видљивија порука Приштини, Милић каже следеће:

– И САД има своје изазове са којима се сада сусреће. Баш је сада Ангела Меркел у Минхену на конференцији о безбедности критиковала Трампа. Ово што смо до сада видели као формалне мере (отказивање посете, одбијен захтев за визу, писмо, прим. нов.), није мала ствар. Ако у Приштини има неко паметан, и њима је то јасно. Ја се питам где је критичка јавност, политички аналитичари у Приштини, да укажу на то.

Милић закључује ставом да је Хашим Тачи усамљен у покушајима да поручи да тзв. Косово мора да испуни очекивања председника Трампа. Такође, она додаје и да очекивања заправо подразумевају компромис, неку врсту поделе, која би одговарала и Београду и Приштини.

Душан Јањић, политички аналитичар каже да Америка тражи суспензију такси, а не њихово укидање, те да би оне прво биле стопиране на 45, затим на 120 дана, те да би тек тако могло доћи до крајње обуставе њихове примене.

– Америкамци су доведени у ситуацију да доносе једностране мере у корист Србије, а они то не желе, они су творци тзв. Косова – каже Душан Јањић.

Он додаје да у суштини, Америка има шири план, и могла би да натера самопроглашено Косово да повуче таксе.

– САД има механизме, али нема вољу ни интерес да пресече. Жесток је притисак Америке на Приштину, али нема одлучности – објаснио је Јањић.

Амбасадор САД у Београду Кајл Скот, упитан о наредним потезима америчке администрације, рекао је да није прикладно да спекулише о потенцијалним потезима које ће САД повући или неће, али да може да каже да ће наставити напоре да се укину таксе и врати за преговарачки сто.

– И да, постоје друге опције које се могу укључити, али мислим да је много важније фокусирати се на позитивне стране као што су повлачење тарифа, повратак за преговарачки сто, усредсређивање на дијалог, и под окриљем ЕУ, постизање свеобухватног договора који ће успоставити нормализацију односа, то је наш циљ. На тај начин ће се изградити јачи и стабилнији балкански регион, а то је у интересу и Београда и Приштине, као и САД – рекао је он.

 

Извор: srbijadanas.com/Блиц