Издвајамо Регион

БУГАРИ ОПЕТ ЗАБИЛИ НОЖ У ЛЕЂА: Обуставили тендер за „Турски ток“, одлаже се градња?!

Тендер је стао због жалбе једне домаће фирме, јављају бугарски медији.

Бугарска компанија „Булгартрансгас“ привремено је суспендовала тендер за изградњу гасовода од компресорске станице Нова Провадија до границе са Србијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тендер је стао због жалбе једне домаће фирме, јављају бугарски медији.

Ова жалба би могла да одложи почетак изградње деонице гасовода „Турски ток“ преко Бугарске до српске границе у дужини од 484 км, чија се вредност процењује на 1,2 милијарде евра.

Тендер је обустављен због жалбе коју је бугарској Комисији за заштиту конкуренције поднела државна компанија Атоменергоремонт, која се бави одржавањем и поправком опреме у бугарским електранама, наводи се у саопштењу „Булгартрансгаса“, а преносе портали „СееНеwс“ и „Новините“.

У својој жалби, Атоменергоремонт је оспорио објашњења „Булгартрансгаса“ дата на питања која су поставила лица заинтересована за учешће у поступку, а која се, према наводима ових портала, углавном односе на начин финансирања уговора и рокове плаћања.

Тендер ће, како додаје „СееНеwс“, бити настављен ако регулатор за конкуренцију одбије Атоменергоремонтов захтев за обуставу тендера или донесе решење у корист „Булгартрансгаса“. Након тога, „Булгартрансгас“ ће морати да продужи рок за подношење понуда за онолики временски период колико је трајала обустава тендера.

Тендер је део већег пројекта за изградњу нове инфраструктуре за транзит руског природног гаса до Европе преко огранка гасовода „Турски ток“ који ће се протезати преко Бугарске, Србије до Мађарске.

Бугарски оператор преносног система гаса „Булгартрансгас“ је 24. децембра прошле године расписао тендер за изградњу новог гасовода до границе са Србијом, а крајњи рок за подношење понуда је био 15. фебруар 2019.

 

Извор: Тањуг