Издвајамо Свет

„Даље руке од Косова, оно је у саставу Србије!“ Из Москве Албанцима стигла ОПОМЕНА! ПУТИН ОДБРУСИО РАМИ!

Рамина порука да су Косово и Метохија део Албаније јесте посезање за територијом Србије, али и нарушавање стабилности Балкана. То је недопустиво, истиче Марија Захарова из руског МСП

Из Русије, са Владимиром Путином на челу, стигао је хладан туш за Албанце! Албанском премијеру Едију Раму поручено је да држи руке даље од Косова, тј. да може да заборави на стварање „велике Албаније“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Марија Захарова, портпаролка руског министарства спољних послова, оценила је као недопустиву Рамину изјаву да је Косово део Албаније и да њихово уједињење није план Б, већ план А.

Руше Балкан

То је, како се оцењује у Москви, посезање за територијом Србије, чиме се крше Резолуција 1244 СБ УН, нарушава стабилност Балкана и компликује дијалог Београда и Приштине.

– Премијер Албаније је повезао реализацију тог плана (уједињење Косова и Метохије и Албаније) са корекцијом граница, о којој се активно прича на крају преговарачког процеса и постизања коначног споразума између Београда и Приштине. Такву реторику Русија сматра апсолутно недопустивом. Ту је реч о посезању за територијом Србије и статусом АП косова. ми то сматрамо кршењем резолуције 1244 СБ УН. Очекујемо да ће Запад реаговати на такву изјаву и геополитичке планове – казала је Захарова.

Истакла је да такве изјаве компликују дијалог Београда и Приштине.

– То поткопава стабилност и погоршава поверење у балканском региону и компликује се дијлалог Београда и Приштине.

Штетно солирање

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да је Захарова поновила став који је Путин потврдио током последње посете Београду – да се Москва залаже за узајамно прихватљиво решење Београда и Приштине, али базирано на Резолуцији 1244 СБ УН.

– Захарова је указала да су велико албанске претензије недопустиве и да Рамино солирање штети стабилности у региону. У преводу, из Москве су одбрусили:

– Ало, заборавите на „велику Албанију“, Косово је у саставу Србије, односно даље руке од Косова, даље руке од Србије.

 

Извор: Курир/srbijadanas.com