Издвајамо Србија

ХИТНО САОПШТЕЊЕ ЛЕКАРА: Деина рука је спашена, али је настао ОВАЈ ПРОБЛЕМ

Фото: Инстаграм принтскрин

Наредна 3 дана су од велике важности.

Водитељка „Јутарњег програма“ на „Пинку“ Деа Ђурђевић након вишечасовне операције која је јуче обављена налази се у шок соби, где никоме није дозвољен улазак. Лекари су данас обавили контролни преглед и установили да је за сада све у најбољем реду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Опоравак тешко повређене водитељке Дее Ђурђевић, која је на Војномедицинској академији јуче успешно оперисана, уско је повезан са опоравком покиданих живаца ампутиране руке – изјавио је доктор Чедомир Вучетић, микрохирург и начелник Одељења за коштано-зглобне инфекције у Клиници за ортопедску хирургију и трауматологију КЦС, који је заједно са тимом лекара успешно оперисао тешко повређену водитељку.

– Сама повреда је изузетно тешка и по механизму и начину повређивања. Ово је тип повреде који прави велика оштећења и доводи у питање да ли је уопште могуће да се сачува екстремитет. У овом случају конкретно, то је чупање и гњечење. То чупање значи да је зона повреде, која је код посекотине у милиметрима, овде у десетинама сантиметра, практично цео екстремитет – каже проф. Вучетић.

Други проблем или тешкоћа, објашњава проф. Вучетић, је то што је велики сегмент ампутиран, цела надлаткица.

– С обзиром на то да се ради о ампутацији и тако високом сегменту, било је јако битно да се у врло кратком временском периоду (оптимално осам сати) успостави циркулација. Добра околност је да се то десило близу болнице па је превезена у еминентну установу у јако кратком временском периоду – каже овај зачетник микрохирургије.

На једном комплексном и врло захтевном случају окупили су се стручњаци највишег ранга, што је значило и извесну сигурност за пацијенткињу, а и извесно олакшање за све учеснике у таквом једном подухвату. У операционој сали су били анестезиолози, ортопеди, пластични и васкуларни хирурзи, микрохирурзи, сви на истом задатку.

– Пацијенткиња је била у девет сати ујутру у сали, а ми смо око 14 часова завршили, тако је операција трајала неких пет сати – рекао је проф. Вучетић.

Када су ампутације у питању, опоравак умногоме зависи од типа повреде и реконструкције која је урађена. Рецимо, код оштро пресечених повреда, где је раван рез, то је врло захвално да се уради и пун опоравак се доста лакше постиже.

– Разлика између једне такве повреде и ове је у томе што је овде зона повреде врло широка и покидани су живци и крви судови. Те крвне судове смо надокнадили калемима и венама са ноге, али остаје проблем опоравка живаца, то је најслабија карика у овом опоравку. Наравно, она треба да преброди ове кључне периоде да циркулација у руци остане стабилна, каква и јесте за сада, треба да прође једно три дана да се дефинитивно стабилизује циркулација, после остаје да реконструкција прође без инфекције, без значајније некрозе и одумирања оштећеног ткива. Након тога следи опоравак који ће трајати више месеци, па и дуже. Питање је у којој мери може да се постигне пун опоравак, с обзиром на тип повреде – објаснио је професор Чедомир Вучетић.

Овакве повреде су у саобраћају ретке, рекао је наш саговорник, али се дешавају, нарочито код возача мотора. У индустрији и пољопривреди, где год је у питању рад на великим машинама, повреде овог типа се често дешавају.

 

Извор: Блиц