Здравље Издвајамо

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ! СРБИ, ОПРЕЗ, ВЛАДА НАЈЖЕШЋИ ВИРУС У ПОСЛЕДЊИХ 20 ГОДИНА! ДР Несторовић саветује како да се заштитите

Вакцина не штити децу и старе од грипа

Вакцине против грипа не штите ни децу ни старе, а опасни сојеви вируси, попут овог који је тренутно захватио Србију и земље региона, јављају на отприлике на сваких 20 до 25 година. Први на удару вируса су најнеотпорнији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То наводи Бранимир Несторовић, начелник пулмологије и алергологије у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој у Београду.

– Вакцине против грипа најслабије делују код оних којима су најпотребније, а то су деца и старији од 65 година, јер се код њих слабо ствара заштита. Најбоље делују код младих и здравих, који и не спадају у ризичну групу. Иначе вирусу грипа је време да буде опасан, јер се опасни сојеви јављају отприлике на сваких 20 до 25 година. а последњи опасан је био 1999. године, тзв. руски грип, од којег је у свету преминуло два милиона људи. Значи, сад је било време да се појави нека мутација у вирусу, да буде мало вирулентнији него обично – наводи Несторовић.

Он напомиње да кад прође кроз популацију вирус прво покупи оне који су најнеотпорнији, а да су што епидемија дуже траје, клинички облици све блажи. Наводи и да смртности услед грипа обично износи 0, 2 одсто, уз одређена одступања. Истиче и да неотпорношћу организма, а самим тим и оболевању од грипа, доприноси више фактора.

– Погрешна исхрана, стрес, неактивност, односно, када се не крећемо довољно, али и превише антибиотика, мора да резултира лошим имунитетом. Грип, као и било које друге болести, кад наиђу, што се каже на лош терен, онда су лоше и по нас – напомиње начелник пулмологије и алергологије.

– Вирус грипа сам по себи ништа не ради, покушава да обезбеди да преживи тако што сузбија наш имуни систем. А узимањем влакнастог поврћа и воћа страхповито се стимулишу пробиотске бактерије у цревима, а то је основа имуног система. Најбоља је комбинација љуте паприке и бибера, која даје фантастичне ефекте. Такође бели и црни лук су сјајни – прича Несторовић.

Кад је реч о поврћу, наводи да треба јести броколи, купус, пасуљ, кељ, и друго, али и додаје да се одричемо меса.

– Месо треба јести, али повремено. Такође, било би добро да двапут недељно једемо кувану рибу, јер ћемо пржењем или печењем уништити здраве елементе, а овако ћемо унети витамин Д и омега 3 масне киселине – напомиње Несторовић.

Он истиче да је у превенцији грипа хигијена руку главна мера, као и узимање витамина А и цинка.

 

Извор: Ало/srbijadanas.com