Здравље Издвајамо

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ! СРБИ, ОПРЕЗ, ВЛАДА НАЈЖЕШЋИ ВИРУС У ПОСЛЕДЊИХ 20 ГОДИНА! ДР Несторовић саветује како да се заштитите

Вакцина не штити децу и старе од грипа

Вакцине против грипа не штите ни децу ни старе, а опасни сојеви вируси, попут овог који је тренутно захватио Србију и земље региона, јављају на отприлике на сваких 20 до 25 година. Први на удару вируса су најнеотпорнији.

То наводи Бранимир Несторовић, начелник пулмологије и алергологије у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој у Београду.

– Вакцине против грипа најслабије делују код оних којима су најпотребније, а то су деца и старији од 65 година, јер се код њих слабо ствара заштита. Најбоље делују код младих и здравих, који и не спадају у ризичну групу. Иначе вирусу грипа је време да буде опасан, јер се опасни сојеви јављају отприлике на сваких 20 до 25 година. а последњи опасан је био 1999. године, тзв. руски грип, од којег је у свету преминуло два милиона људи. Значи, сад је било време да се појави нека мутација у вирусу, да буде мало вирулентнији него обично – наводи Несторовић.

Он напомиње да кад прође кроз популацију вирус прво покупи оне који су најнеотпорнији, а да су што епидемија дуже траје, клинички облици све блажи. Наводи и да смртности услед грипа обично износи 0, 2 одсто, уз одређена одступања. Истиче и да неотпорношћу организма, а самим тим и оболевању од грипа, доприноси више фактора.

– Погрешна исхрана, стрес, неактивност, односно, када се не крећемо довољно, али и превише антибиотика, мора да резултира лошим имунитетом. Грип, као и било које друге болести, кад наиђу, што се каже на лош терен, онда су лоше и по нас – напомиње начелник пулмологије и алергологије.

– Вирус грипа сам по себи ништа не ради, покушава да обезбеди да преживи тако што сузбија наш имуни систем. А узимањем влакнастог поврћа и воћа страхповито се стимулишу пробиотске бактерије у цревима, а то је основа имуног система. Најбоља је комбинација љуте паприке и бибера, која даје фантастичне ефекте. Такође бели и црни лук су сјајни – прича Несторовић.

Кад је реч о поврћу, наводи да треба јести броколи, купус, пасуљ, кељ, и друго, али и додаје да се одричемо меса.

– Месо треба јести, али повремено. Такође, било би добро да двапут недељно једемо кувану рибу, јер ћемо пржењем или печењем уништити здраве елементе, а овако ћемо унети витамин Д и омега 3 масне киселине – напомиње Несторовић.

Он истиче да је у превенцији грипа хигијена руку главна мера, као и узимање витамина А и цинка.

 

Извор: Ало/srbijadanas.com

loading...
Loading...