Издвајамо Свет

ИРАН ИМА НОВИ ЗАСТРАШУЈУЋИ ПРОЈЕКТИЛ: Нетанијахуу позлило кад је сазнао, ИЗРАЕЛ У ШОКУ (ВИДЕО)

У суботу је ирански министар одбране и начелник Оружаних снага Исламске републике, бригадни генерал Амир Хатами, на свечаној церемонији представио нове крстареће пројектиле средњег домета.

Парс Тодаy пише како је поводом 40. годишњице победе Исламске револуције у Ирану одржана презентација новог крстарећег пројектила “Ховејзех”.

Агенција ИРНА јавља да је министар одбране Ирана, генерал Амир Хатами, који је говорио на представљању пројектила, свима честитао на деценији стварања пројектила “Фајр” и додао: “Крстарећи пројектил “Ховејзех”, који су развили ирански стручњаци користећи најновију технологију у свету, има домет већи од 1350 км и намењен је уништењу циљева стационираних на копну.”

Према његовим речима, нова ракета одликује се ниском путањом лета, великом прецизношћу навигације и уништавања, а има велику разорну моћ. Генерал Хатами је нагласио да је овај пројектил симбол вере иранског народа у властиту снагу и знак да је ирански народ одлучан и да не може бити заустављен.

Истовремено је ирански министар одбране нагласио како су, упркос најтежим санкцијама, остварили велики напредак на подручју одбране.

Израелци су у шоку после суботњег “техеранског поклона”. Уобичајена вербална паљба израелских агитатора по Исламској Републици тог дана је готово утихнула. Израелска војска је такође ћутала, чекајући ваљда да се прво огласи врховни командант.

Међутим Бењамин Нетанијаху поручио да је болестан и отказао службену посету Аустрији, као и учествовање на војним вежбама израелске војске, које је требало да посети у недељу.

Ирански крстарећи пројектил заиста заслужује мук Израела. Прво, Иранци су пројектил назвали по граду на југозападној граници Ирана, а од њега има само 1000 километара до Тел Авива или Хаифе. Друго, домет пројектила је већи од 1350 км, а дизајниран је да уништи циљеве на површини земље.

Дакле, веровање Израела у војну надмоћ над регионалним земљама сада су постала прошлост и не може их спасити ни “Ајрон доум”, купола од “дрвеног гвожђа”, која није успела да одбије ни недавни напад “препотопских” пројектила Хамаса. Свима је јасно да “Ајрон доум” не може да одбије напад оваквог пројектила, који Израел може да гађа директно са иранске територије. Израелска војска је у регији све слабија и питање је времена када ће се опростити од статуса регионалне силе.

Иранско достигнуће одмах је поздравио и Дамаск, чији је представник у Уједињеним нацијама после задњег напада рекао да ће ако Савет безбедности не успе да обузда израелске агресоре, Сирија као одговор на ударе, гађати аеродром у Тел Авиву.

 

Извор: Курир.рс/Логично

Loading...
loading...
Loading...