Издвајамо Србија

ИЗЈАВА МИКИЈА МАНОЈЛОВИЋА РАЗБЕСНЕЛА СРБИЈУ: Не бих се љутио да Србија призна Косово!

Глумац Предраг Мики Манојловић једном приликом испричао је анегдоту како је његова бака, Францускиња, била љута кад је Француска дала независност Алжиру и признала га.

Упитан како би реаговао да Србија призна независност Косова, он је рекао да се не би љутио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сећам се тога, бака је била јако љута. Ја не бих био љут да Србија призна Косово. Друго, мислим да са свим грешкама које су прављене у последњих 110 година са српске стране према Албанцима и обратно, са свим албанским и српским слабостима, политика насиља никад не доводи ни до чега. То се и показало – казао је Манојловић за Дојче веле и додао:

– Ово што се сад догађа није крај. То је ‘неверендинг стори’ (бескрајна прича). Треба наћи неко решење, али га тренутно нема на видику. Тешко је то. Не смемо да заборавимо да је српска држава тамо створена.

Упитан о политичком ангажману глумаца и уметника генерално, Манојловић је рекао да они јесу “политички умешани”. Према његовом мишљењу, данашња опозиција нема програм и њен протест је узалудан.

“За политику су потребни многи дарови, а глумци, ако су интелигентни – а има и таквих, не много, али их има – су пре свега сензибилни. Они виде када се нешто догађа. Међутим глумци, и не само глумци него и уметници, су и импулсивна бића, али политички делују незрело. Глумци су на почетку препознатљиви и зато су сви били искоришћени. Деведесете па касније. Све партије су искористиле уметнике”, каже Манојловић.

Како је навео, када су Демократе дошле на власт, донеле су законе који су уништили позориште. Они су ишли на тржишну културу, а то не иде у тако сиромашној земљи. Однос према култури одредио је њихов каснији пораз. Демократе не воле кад чују такву критику, али то је тако.

“Дакле уметници се искоришћавају на почетку. А тако ће бити и сада. Не желим ништа много да кажем али: опозиција сада, она нема програм. Тако да је њихов протест узалудан. Они протестују због 31-не ствари”, закључио је.

 

Извор: Еспресо