Издвајамо Свет

КИНА ПОСТАЈЕ СВЕТСКА СИЛА БРОЈ 1! САД у страху, губе примат, ево шта се дешава!

Фото: Јутјуб

На Светској конференцији о вештачлој интелигенцији (АИ), одржаној у септембру прошле године у Шангају, своје најновије апликације вештачке интелигенције у подручјима финансија, паметне производње, образовања, транспорта, здравства, малопродаје и услуга је представило више од 140 компанија.

Говорили су представници 40 компанија, укључујући Гоогле, Алибаба, Тенцент, Хуаwеи, Мицрософт, САП и Баиду. Следећи овакав сусрет ће се одржати ове године у Пекингу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У свом последњем потезу да очувају водећу позицију у сектору високе технологије, САД су у понедељак објавиле план за давање већег приоритета и ресурса вештачкој интелигенцији, што су кинески посматрачи протумачили као формално покретање новог Хладног рата у сектору високих технологија. Намере Вашингтона се назиру из изјава и вршења притиска на Будимпешту, иако у мађарском случају неуспелог, а сада на Пољску, да се одрекну кинеске технологије и да прекину везе с Кином.

Индустријски инсајдери су рекли како је, извршни документ који је потписао амерички председник Доналд Трамп, показао да САД шири притисак на кинеске технологије са сектора 5Г технологије на вештачку интелигенцију. Истовремено бесни дебата због могуће трке у наоружању која користи технологију вештачке интелигенције у којој би САД врло лако могле да препусте водство Кини.

Трамп је у понедељак потписао извршни налог којим се приоритет ставља на улагања у истраживање и развој вештачке интелигенције, повећање приступа савезним подацима, моделе за то истраживање и припрему радника да се прилагоде новој ери, известио је Реутерс.

Извршни налог као “најважнији приоритет” америчког водства наглашава вештачку интелигенцију за националну безбедност земље и “обликовање глобалне еволуције вештачке интелигенције, како би била у складу с америчким вредностима и приоритетима”.

Одлука Беле куће долази две године након што је кинеска влада објавила план који развој вештачке интелигенције ставља у врх националне стратегије и циљ је да Кина постане главни центар за АИ иновације, а до 2030. године водећа земље у свету по АИ технологији и апликацијама.

Ли Ји, високи научни сарадник у Центру за истраживање Интернета, повезаним са Академијом друштвених наука у Шангају, изјавио је за Глобал Тимес да извршна наредба Трампа покреће нову америчку офанзиву у сектору високе технологије, што сигурно значи наметање више ограничења Кини, као највећем америчком конкуренту у овом подручју.

Трамп је тражио заштиту америчке АИ технологије од “покушаја стицања иновација од стране стратешких конкурената и контрадикторних нација”.

Уз жестоку конкуренцију у 5Г технологијама, САД ће вероватно пооштрити размену технологије и талената са Кином, верују кинески аналитичари.

“Кинеске компаније које раде у сектору вештачке интелигенције ће се суочити са све већим притиском и све мање пријатељским окружењем за своје пословање у Сједињеним Државама, али ће их те промене само учинити јачима и отпорнијима”, казао је Ли.

Трампов налог доноси и веће политичке ризике за америчке инвеститоре и предузетнике који послују с кинеским партнерима. Са строжом контролом се могу суочити и међународне академске размене, посебно у сектору одбране.

Ако САД крену у такву “конкуренцију” с Кином, глобална индустрија вештачке интелигенције би могла да се подели у два табора, а у најгорем случају би САД могле да створе идеолошки савез и тако упозоре савезнике да изаберу једну од страна.

Али, тај сценарио захтева и сарадњу савезника, истакао је Ли Ји.

Кина и САД су највеће конкурентске силе у АИ сектору, иако и друге земље, као што су Јапан и Русија, такође имају своје амбиције, наводи се у извештају Светске организације за интелектуално власништво Уједињених нација (WИПО) од 31. јануара.

Распоређивање вештачке интелигенције у предстојећој деценији ће донети глобалном БДП-у до 15 700 милијарди долара. Кина предвиђа да ће сама узети 7000 милијарди, док на САД отпада 3700 милијарди долара, објавио је Тхе Гуардиан у децембру, наводећи податке консултантске компаније ПwЦ.

Велика кинеска популација, укључујући и велику средњу класу, даје предност земљи с богатим подацима и огромном тржишту за АИ апликације, док САД имају предности у АИ опреми и технологији, истакли су кинески произвођачи.

Трампова администрација осећа притисак кинеског начина развоја и коришћења вештачке интелигенције, који карактерише снажна владина подршка и смернице Централног комитета КП Кине, изјавио је у уторак за Глобал Тимес Крис Донг, стручњак из компаније Интернатионал Дата Цорп, који надзире и кинески и амерички технолошки сектор.

Неки амерички медији и научници страхују да САД губе перципирани АИ рат од Кине. Мишљења изнесена у Форбсу у новембру показују да су амерички челници углавном несвесни тог проблема и да немају никакве стратегије за спречавање “историјског пораза”.

Ниједан политички кандидат на средњорочним изборима у Сједињеним Државама није знао да расправља о вештачкој интелигенцији, такозваном АИ рату или како ће САД вероватно изгубити тај рат, за Форбс је истакао аутор чланка Стив Андриоле.

“Кина поздравља такво такмичење, али би САД требало да буду упозорене да не пробају било какве трикове или непоштено понашање, као што је хапшење Кинеза”, изјавио је у уторак за Глобал Тимес Јин Канронг, продекан школе међународних студија Универзитета Ренмин у Кини.

“Чак И ако Сједињене Државе покушају да блокирају развој Кине, неће успети, јер је само велико, кинеско тржиште довољно за подстицање, сада већ зреле индустрије АИ”, изјавио је Канронг.

Технологија не би требало да служи политичкој агенди нити да буде жртва игара између светских сила, рекао је Донг. Мудрији амерички приступ би био да се САД усмере на технолошку сарадњу с Кином, рекао је.

У међувремену је утицај Трамповог извршног налога остао нејасан, јер не укључује никаква нова средства за истраживање АИ сектора или детаљни план за краткорочно и средњорочно раздобље. Чини се да је једина сврха Трамповог налога “ограничавање Кине”, што је само по себи немогуће. Једина могућност је присилити “савезнике” да не сарађују са кинеским компанијама и да не купују њихове технологије, што ће се тешко постићи ако САД нешто не понуде заузврат.

У случају Пољске, Мајк Помпео је рекао да ће Пентагон размотрити захтеве Варшаве о трајном распоређивању америчке базе на пољској територији, али земља мора да прекине сарадњу са Кином у ИТ сектору, укључујући вештачку интелигенцију, као и да прекине све пословне везе са Ираном.

Тачно је да се велики део водећих светских истраживања у вештачкој интелигенцији одвија у приватним америчким компанијама као што је Гоогле, али Трампова извршна наредба не наводи никакав план како то променити, објавио је НБЦ Неwс у понедељак.

Према подацима Министарства индустрије и информатике Кине, производња АИ индустрије је 2017. године у Кини износила 18 милијарди јуана, или 2,85 милијарди долара, док је вредност повезаних индустрија с овим сектором досегла 220 милијарди јуана.

АИ уџбеници су уведени у курикулум у најмање 40 кинеских средњих школа, а до краја 2017. је више од 70 универзитета покренуло студије везане за вештачку интелигенцију. АИ колеџи и истраживачке установе су основани и на универзитетима као што су Цингуа и Универзитет науке и технологије Кине.

Како закључује Глобал Тимес, Кина се унапред припремила за могући Хладни рат у сектору високе технологије и спремна је на све одлуке америчке управе.

 

 

Извор: logicno.com