Издвајамо Србија

ЛАЗАНСКИ: Москва је тек после НАТО агресије на СРЈ схватила да је то била проба за напад на Русију

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански изјавио је гостујући на ТВ Пинк да је агресија НАТО на Југославију разбудила стратеге у Москви

Изјава Вилија Вимера, немачког политичара, да је Косово амерички полигон за ратове и носач њихових авиона је позната, јер је он те ставове има и раније, каже Лазански за Ново јутро ТВ Пинк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Вили Вимер је то говорио и у време агресије НАТО на СР Југославију 1999. године. Он је увек имао те ставове, врло је конзистентан у мишљењу. То је једно, а друго је да се треба сетити да је НАТО 1981. године снимио филм „Плави круг на Косову“, који говори да сукоб Истока и Запада почиње на Косову – навео је Лазански и додао:

– Сукоб није почео, али је агресија НАТО на СРЈ 1999. године отворила очи и разбудила стратеге у Москви. Русија се пробудила управо након те агресије, схватили су да НАТО покушава да се прошири и да решава све светске проблеме силом – оценио је Лазански.

Како додаје, агресија НАТО на Југославију је на неки начин отворила пут новом руском стратешком размишљању.

– Тек после тог догађаја Руси су спознали да нема пријатељства између њих и Запада, и да је оно што се десило нама била генерална проба за њих. Косово је изабрано као терен јер је оно једна врста стратешког пивота у овом делу Европе – навео је Лазански.

Према његовим речима, НАТО је 1995. године војном интервенцијом против Републике Српске изашао из свог мандата.

– НАТО је створен као одбрамбени војни савез, а онда је покушао да преузме улогу Плавих шлемова, да преузму улогу војног полицајца на целој Земљи, мимо свог првобитног статута и првобитних задатака – подсетио је Лазански.

 

Извор: Пинк.рс/Информер