Издвајамо Србија

ЛУКАШЕНКО И ПУТИН ПРАВЕ ВОЈНУ СИЛУ ОД СРБИЈЕ: Стижу нам још четири МиГ-29!

Председник Белорусије Александар Лукашенко одобрио је испоруку четири модернизована „мига 29“ за Војску Србије! Тако ће наша држава ускоро имати ескадрилу од 14 ових авиона који важе за једне од најбољих на свету!

Како се сазнаје, сви детаљи међудржавног војно-техничког споразума са Минском договорени су, а наши официри су у Белорусији већ изабрали авионе. Ваздухоплови ће бити потпуно ремонтовани, после чега ће бити пребачени у нашу земљу. Саговорници, војни и безбедносни стручњаци, оцењују да ће Србија са ескадрилом од „14 мигова 29“ бити лидер на небу Западног Балкана.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Повољни услови

Одлично обавештени извори тврде да је званични Минск пред државно руководство Србије ставио понуду која подразумева максимално повољне услове за нас.

– Као што смо од руског председника Путина добили на поклон шест мигова, за које плаћамо само модернизацију и наоружање, тако је и сада реч о заиста повољном, могло би се рећи готово братском аранжману са Белорусијом. Сва четири авиона биће потпуно ремонтована, што значи да ће им век трајања бити знатно продужен. Наравно, и ови авиони биће подигнути на класу „четири плус“, као и претходни које смо добили од Москве – наводи један од саговорника, који је због осетљивости војних информација инсистирао на анонимности.

Министар одбране Александар Вулин је још крајем прошле године рекао да ће Србија имати укупно 14 врхунских летелица које ће штитити наше небо.

Коментаришући ове наводе, бивши потпуковник КОС Љубан Каран оцењује да ће Авојска Србије сада имати појачану ескадрилу моћних и модернизованих ловаца.

– Да ли имате десет или 14 мигова 29 јесте веома битна разлика у оперативној ефикасности и ватреној моћи. Србија овим постаје способна да тренутно одговори на више врста оружаних провокација на више локација. Оваква ескадрила, када се комплетира, уз ракетне системе, може да пружи веома поуздану заштиту јединица и територије од напада из ваздуха . подвлачи Каран.

Порука агресорима

Мирослав Бјеговић, декан Факултета за безбедност „Едуконс“, каже да српска војска несумњиво постаје респектабилна војна сила у региону.

– Овим чином се показују економски и војни потенцијали наше земље, који одвраћају сваког потенцијалног агресора. Српско руководство показује чист пример одбрамбене политике, без претензија на туђе територије, али и снажну поруку свима да можемо и хоћемо самостално да бранимо своју територију – закључује Бјеговић.

 

Извор: Информер/srbijadanas.com

БОНУС ВИДЕО