Издвајамо Србија

МИША ТВРДИ – ШАБАН ЈЕ ПРЕДВИДЕО СВОЈУ СМРТ: Седели смо једно вече у кафани, а онда је рекао нешто што ми је ЗАПАРАЛО УШИ…

Шеф народог оркестра РТС Миша Мијатовић тврди да је његов дугогодишњи пријатељ и сарадник покојни Шабан Шаулић предвидео своју смрт.

Он наглашава да је Шаулић пре месец дана рекао да ће умрети и да га сахране уз стихове треће строфе познате севдалинке „Пребројана љета“ Ризе Хамидовића: „Дијелио сам с вама и радост и тугу на посљедњем путу, халалите мени нико од вас сузу за мном пустит не смије кад не буде мене, пјевајте ми пјесме“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нисам веровао када ми је пријатељ јавио за несрећу. Рекао сам: „Дај, бежи! Шабана сахрањују већ 10 пута. Нема шансе“. Међутим, човек је проверио, а каније сам видео вести на порталима. Био сам шокиран! Из Краљева сам одмах дошао у Београд, отишао код његове супруге Гоце. Не памтим да је после Титове смрти у држави била већа жалост него сад за Шалетом.

Фото: Јутјуб

Како си реаговао када ти је Гоца тражила да на сахрани са колегама одсвираш „Не плачи, душо“?

– Опирао сам се, бојао сам се како ћу то издржати. Изгурао сам, а мислио сам да ћу се срушити у гробницу. Опет, лакше је било што нас је свирало петоро. Шта ћемо, стегнемо мало срце и зубе. Опет сам имао у глави да би он на неки начин то и волео, да то будемо баш ми. Први пут у животу сам то учинио. Надам се да је и последњи. Рука ми се све време тресла.

Када и како си упознао Шабана?

– Упознали смо се 1975. када сам дошао на академију у Београд. Тада је био актуелан чувени ресторан „Шуматовац“, где су се окупљали певачи, глумци и остали. Ту је почела и наша сарадња и дружење. Последњих месец дана смо баш били блиски и често смо се виђали и правили седељке до јутра.

Шаулићеви пријатељи кажу да је он у последње време био чудан.

– Имао је предосећај да ће се нешто десити јер је био другачији. Имао је неке приче и амбиције које нису личиле на њега, у смислу „Дај, урадите ми песму, дај да снимим нешто“. То не личи на њега јер смо увек ми њега терали и јурили да уђе у студио.

Да ли је нешто конкретно рекао?

– Једно вече смо седели у кафани. Причао је неке ствари које су на неки начин говориле о нечему да ће се десити. На пример, отказивање, заказивање аеродрома и слично. Највише ми је запарало уши то што је заједничком пријатељу рекао: „Е, кад будем умро, хоћу да ми певате трећу строфу ове севдалинке. Ако ме наџивите, учините ми то“, и читао је речи из телефона.

Зашто то нисте учинили?

– Сетили смо се тога тек за време сахране. Сутрадан смо отишли на његов гроб и одсвирали смо му то за душу.

Радио си дуго са Аном Бекутом. Је ли она заиста смекшала откако је са Мрком у вези?

– Не бих се сложио с тим. Поклопило се да је она последњих година експлодирала и популарна захваљујћи њеним песмама, поготово оним које су се повампириле. Она има пуно хитова, певају јој се песме. Њен фазон певања је мало урбанији од класичних народњака и то је резултирало успехом, а то нема везе са Мрком. Иста прича као са Цецом и Арканом. Џаба теби 100 Мркоњића и Аркана ако тебе народ неће.

Како гледаш на ове актуелне певаче звезде „Гранда“. Видиш ли у некоме праву звезду?

– Мени се јако свиђала мала Тања Савић, али она је пркоцкала своју каријеру. Није успела, а могла је највише од свих да уради јер је слатка, згодна, паметна, одлично пева, има лепе песме. Што је најважније, имала је пуну подршку Саше Поповића и целог „Гранда“ и сви су у њу полагали све наде. Али, после „Златника“, који је хитчина, само је нестала.

Другарство
Мирослав је тврдоглав, али је поштењачина

Мирослава Илића познајеш као свој џеп. Зашто колеге за њега кажу да је „дркош“?

– Мирослав је добар, поштен и коректан човек. Велики је професионалац. Јесте мало бандоглав и тврдоглав, што он сам за себе каже. Није много флексибилан, што на ум то на друм. Често у корист своје штете, нема проблем да каже шта мисли и одбруси, па многи људи мисле да је дркош. Њему треба само знати нарав и жицу. Нико од нас није идеалан, сви имамо своје мане и врлине, али генерално је честит и праведан човек. Од свих певача са њим имам најдужу и најбољу сарадњу.

 

Извор: Курир.рс/Марија Дејановић