Издвајамо Свет

„НА БАЛКАНУ ЋЕ БИТИ РАТ!“ Јункер предвиђа језиву будућност целом региону, и тврди да је ово једини начин да се спречи крвопролиће!

Фото: Јутјуб

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је данас у Бриселу да земље западног Балкана треба да имају стварну перспективу чланства у Еуропској унији јер у супротном, упозорио је, постоји ризик од повратка у “90-те године прошлог века.

– Ако те земље не постану чланице ЕУ-а ризикујемо повратак у „90-е. Мислим да је то питање рата или мира – рекао је Јункер на заједничкој конференцији за новинаре са словеначким председником Борутом Пахором с којим је разговарао о перспективи чланства земаља западног Балкана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да ће учнити све да дође на састанак Иницијативе три мора, који организује словеначки председник почетком јуна у Љубљани.

– У потпуности подржавам ту иницијативу – рекао је Јункер који је, подсећа Хина, и прошле године учествовао на сумиту иницијативе у Букурешту.

Осврнуо се и на изјаву председника Европског парламента Антонија Тајанија о „италијанској Истри и Далмацији“, наводећи да је Тајани „имао право што се извинио“.

С друге стране, Пахор је захвалио Јункеру на подршци коју пружа тој иницијативи и најавио да ће позвати и немачког председника на самит.

Говорећи о европској перспективи западног Балкана, Пахор се посебно осврнуо на Босну и Херцеговину за коју је рекао да је случај „суи генерис“ и да према њој треба бити „суптилан“, што не значи, нагласио је, да јој треба попуштати по питању испуњаваја критеријума за еврпске интеграције.

Иницијатива три мора изворно је хрватско-пољски пројект, покренут 2016. године на састанку у Дубровнику, у циљу јачања трговинске, инфраструктурне, енергетске и политичке сарадње на простору између Јадранског, Балтичког и Црног мора.

Иницијатива је замишљена као неформална платформа за осигурање политичке подршке и деловања на конкретним пројектима, а окупља 12 земаља ЕУ- Хрватску, Пољску, Мађарску, Чешку, Словачку, Румунију, Бугарску, Литванију, Летонију, Естонију, Словенију и Аустрију, подсећа Хина.

 

Извор: Тањуг