Занимљивости Издвајамо Православље

НАРОДНО ВЕРОВАЊЕ НА СРЕТЕЊЕ: Мечка предсказује, ево да ли се продужава зима или стиже пролеће…

Фото: Pixabay.com

Верује се и да неудате девојке на Сретење проналазе своје изабранике. Зато даме добро гледајте – ваш драган ће личити на прву мушку особу коју тог дана сретнете. Или, тако бар народ каже

У нашем народу постоји веровање да се на данашњи дан – Сретење срећу зима и лето. Зато ће данас многи пажљиво гледати у небо или пратити понашање мечке која би требало да најави какве нас временске прилике очекују. Верује се да управо ове животиње данас одређују какво ће нас време чекати у наредном периоду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како из Зоолошког врта јављају, мечка је данас изашла на дан, али није се вратила у своју пећину, а то значи да ће нам ускоро доћи пролеће.

Веровање каже, ако на Сретење осване сунчан дан, а медведи се, уплашени од сопствене сенке, врате у зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест недеља.

Ако не види сенку, изаћи ће из своје пећине да потраже храну и зима је готова. Колико је ово веровање уврежено доказ су многобројни посетиоци зоолошког врта у Београду који су раније долазили да виде понашање мечке.

Друга веровања

Верује се и да неудате девојке на Сретење проналазе своје изабранике. Зато даме добро гледајте – ваш драган ће личити на прву мушку особу коју тог дана сретнете. Или, тако бар народ каже.

Сматра се да је овај празник од суштинске важности за хришћанство јер од заборава чува први сусрет Исуса, који ће постати Спаситељ човечанства, са људима.

Према канону православне цркве Сретење је сврстано у ред Господњих, али и Богородичних празника, јер се на тај дан истовремено велича чистота Богородице коју је, како каже предање, првосвештеник Захарија, отац Јована Крститеља, увео у јерусалимски храм на место одређено за девојке.

Празник се слави од времена цара Јустинијана, у црквеном календару је обележен црвеним словом, а у Србији има велико значење и симболику.

Сретење се слави и као крсна слава.

 

Извор: srbijadanas.com