Издвајамо Свет

ОВАКО СЕ АМЕРИКА ОПРОСТИЛА ОД ШАБАНА Никад пре нису чули тако нешто: Србија потрешена ОВОМ ТУЖНОМ ПРИЧОМ

Легенда!

Американац из Калифорније Рон Холси одавно се заљубио у Србију и нашу музику на једном путовању, а била му је потребна једна песма и један глас.

– Краљице мога срца” Шабана Шаулића заувек га је освојила, а од Шабана Шаулића, који је погинуо у саобраћајној несрећи у недељу ујутро у Немачкој, опростио се потресним речима на Фејсбук страници:

– Сећам се зиме 2011. године. Био сам у задимљеном подрумском бару у Београду са другаром Денкетом који ми је рекао да ако стварно желим да научим да певам српску музику, треба да слушам Шабана Шаулића. Никад пре нисам чуо за њега, па ми је Денке то име написао на салвети. Сложио сам је и ставио у џеп. Следећег дана, на Јутјубу сам открио “Краљице срца мога”, док сам је слушао истог момента био сам опчињен. Никад пре нисам чуо тако нешто. Тај глас, тај високи вокал, спектакуларни украси. Слушао сам је наново, и наново, и наново…

– Како је могуће да неко тако пева? Како је могуће да остатак света не зна ко је Шабан Шаулић? Последњих неколико година покушавао сам да нађем одговоре на та питања. Како неко може тако да пева, никада нећу знати. Оно што знам је да ћу заувек бити захвалан златном гласу који је додирнуо толико људи и за љубав према балканској музици коју је у мени пробудио. Шабан Шаулић је био оригинал у сваком смислу и никад више неће бити неко као он. Нека почива у миру – написао је Рон уз видео на којем пева Шабанови песму.

Sećam se zime 2011. Bio sam u zadimljenom podrumskom baru u Beogradu sa drugarom Denketom koji mi je rekao da ako stvarno želim da naučim da pevam srpsku muziku, treba da slušam Šabana Šaulića. Nikad pre nisam čuo za njega, pa mi je Denke to ime napisao na salveti. Složio sam je i stavio u džep. Sledećeg dana, na YouTube sam otkrio „Kraljice srca moga“, dok sam je slušao istog momenta bio sam opčinjen. Nikad pre nisam čuo tako nešto. Taj glas, taj visoki vokal, spektakularni ukrasi. Slušao sam je nanovo i nanovo i nanovo…kako je moguće da neko tako peva? Kako je moguće da ostatak sveta ne zna ko je Šaban Šaulić? Poslednjih nekoliko godina pokušavao sam da nađem odgovore na ta pitanja. Kako neko može tako da peva, nikada neću znati. Ono što znam je da ću zauvek biti zahvalan zlatnom glasu koji je dodirnuo toliko ljudi i za ljubav prema balkanskoj muzici koju je u meni probudio. Šaban Šaulić je bio original u svakom smislu i nikad više neće biti neko kao on. Neka počiva u miru. I remember the winter of 2011. I was in a smoky basement bar in Belgrade and my friend Denke told me that if I really wanted to learn to sing Serbian music, I should listen to Šabana Šaulić. I’d never heard of Šabana Šaulić before, but Denke wrote the name down on a napkin. I folded it and put it in my pocket. The next day, I went on YouTube and discovered “Kraljice Srca Mog.” I listened to it and was immediately captivated. I’d never heard anything like it. That voice: the soaring vocals, the spectacular ornaments. I listened over and over and over again. How was it possible for anyone to sing like that? How was it possible that the rest of the world didn’t know who Šabana Šaulić was? I’ve spent the last several years trying to figure out the answers to those questions. As far as how someone can sing like that, I don’t think I’ll ever know. What I do know is that I will be forever grateful for the golden voice that touched so many people and for the love of Balkan music that it helped to inspire in me. Šabana Šaulić was a true original in every sense and there will never be another like him. May he rest in peace.Thank you Dejan Cosic for recording this video in 2015.

Posted by Ron Holsey on Sunday, February 17, 2019

 

 

Извор: Курир/srbijadanas.com

loading...
Loading...